ПИО: Ускладити решења за пензије

Тражи се најбољи начин да се ускладе привремена и коначна решења о пензионисању, како би што мање пензионера морало да враћа новац који су примили као вишак, речено је у ПИО фонду. У око 80 случајева износ пензије већи у привременом, него у коначном решењу.

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање ради на налажењу најбољег начина да се ускладе обрачуни привремених и коначних решења о пензионисању, како би што мање пензионера морало да враћа новац који су примили као вишак, речено је у ПИО фонду.

"Одустало се од идеје да се из обрачуна пензија избаци последња година стажа, а ради се на томе да се утврди најбољи статистички показатељ с којим би се та последња зарада упоређивала", казала је директорка ПИО фонда Драгана Калиновић на конференцији за новинаре.

У око 80 случајева износ пензије је већи у привременом, него у коначном решењу.

Колико ће проћи од привременог до коначног решења зависи од случаја до случаја, а некада то буде и неколико година, те корисник и умре у време док добија пензију према привременом решењу.

Директорка ПИО фонда најавила је да ће се изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању прецизно дефинисати начини исплате пензија, те ће се приликом исплате на кућну адресу утврдити колике трошкове сноси ПИО фонд, а колике корисник.

Калиновићева је подсетила да је управо то питање и трошкови од око милијарду динара за исплате пензије на кућну адресу били су једно од спорних питања у годишњем извештају Државне ревирозорске институције.

Такође, надлежни у ПИО фонду тврде да наводи о томе да је тај фонд један од пореских дужника нису тачни и да је Пореска управа погрешила, што ће исправити наредних дана.

Директорка ПИО фонда навела је и да није било речи о реформи пензијског система која би подразумевала да сви грађани у Србији примају гарантовани износ пензија од 200 евра.

"Пензије се према важећем закону обрачунавају према висини зарада и годинама стажа", казала је Калиновићева.

Из ПИО фонда су саопштили и да је недавно потврђено власништво пензијског фонда над четири специјалне рехабилитационе болнице - "Златар" у Новој Вароши, Меркур у Врњачкој Бањи, "Жубор" у Куршумлијској бањи.

"Разматарћемо све начине улагања и партнерстава када је реч о овим болницама, али продаја није опција о којој размишљамо", казала је директорка ПИО фонда.

Очекује се да би око 10.000 пензинера током ове године требало да оствари право на бањско лечење и рехабилитацију, а конкурс ће бити отворен најкасније до марта.

Статистика ПИО фонда показује да је у протеклој години 90 одсто захтева који су грађани упутили тој институцији решено у законском року од 60 дана. У 2013. било је око 50.000 захтева више него годину дана раније.

Готово цео буџет Фонда од 600,4 милијарде динара одлази на исплату пензија и осталих принадлежности.

У Србији има око 1,7 милиона пензионера, а њих у овој години очекују повишице од 0,5 одсто у априлу и око један одсто у октобру.

Око 17,5 одсто пензионера у Србији прима најниже износе пензија од 13.200 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво