Како напредује обнова Хиландара

Братство Хиландара уз помоћ државе и донатора обновило је више од 50 одсто конака изгорелих у пожару 2004. године. Обновљена је половина изгорелих конака и монаштво Хиландара те просторије већ користи. Прва овогодишња донација стигла је од друштва "Поморавски ходочасник".

Десет година после великог пожара манастир Хиландар полако добија изглед какав је некада имао. Додуше због мањка пара обнова тече спорије него што је у први мах планирано. Реконструисана је половина изгорелих конака и монаштво Хиландара те просторије већ користи.

Братство Хиландара уз помоћ државе и донатора обновило је више од 50 одсто конака страдалих у пожару 2004. године. Обнавља се поступно и пажљиво јер је први и најважнији циљ да се сачува аутентичан изглед манастира из времена пре пожара. За обнову древног  српског здања на Светој Гори држава Србија ове године определила је 70 милиона динара.

"Ми смо наравно свесни да пошто је свуда криза да не може да се испуни све што смо замислили. Ако та средства буду на време уплаћена да можемо да их користимо у току године то ће омогућити да у овој години обавимо оно што смо замислили", каже старешина манастира Игуман Методије.

Због зимске паузе и празника у Хиландару тренутно нема неимара.

Прва група стиже већ почетком фебруара, а следећа у марту. План је да до средине године буде завршена обнова највећег конака из 1821. године и  да затим започне обнова Белог конака на источној страни.

"Држава помаже колико је у њеној моћи, некад више некад мање, али мање него раније, с обзиром на економску кризу и свеобухватну ситуацију у Србији, али ипак довољно да се настави обнова", каже повереник Хиландара Милош Стојковић.

Прва овогодишња донација Хиландару стигла је од друштва "Поморавски ходочасник" које је манастиру поклонило војно теренско возило за превоз и рад у тешко приступачним деловима манастирског имања. У Хиландар је стигло 40 ходочасника из Поморавља.

Председник удружења "Поморавски ходочасник" Часлав Милошковић каже да се сваке године враћају на највеће место српске духовности, тамо где су Свети Сава и Свети Симеон започели српску цркву, српску културу и просвету.

Радови на обнови Хиландара потрајаће још најмање пет година. Реч је о огромном подухвату који је немогуће завршити без помоћи државе, а кључ је у стабилном финансирању реконструкције.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2014, 04:50) - hilandarac [нерегистровани]

obnova na internetu

O obnovi Hilandara je na www.hilandar.org, a o Hilandaru na www.hilandar.info