Ћурувија, убиство у присуству власти

После скоро деценију и по сазнаје се ко је убио новинара Славка Ћурувију. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да иза убиства стоји држава, да су налогодавци живи и да ће се ускоро знати цела истина. У супротном, каже, подноси оставку.

После 14 година, питање ко је убио новинара Славка Ћурувију и званично је добило одговор. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да иза убиства власника и уредника Дневног телеграфа стоји држава. Како је текла истрага и ко је све обећавао решење случаја?

Ко је наредио да Славка Ћурувију месец дана прати 27 агената ДБ-а, да 11. априла, на Ускрс, у њега буде испаљено 11 метака, а 12. у главу. Сазнаје се после скоро деценију и по.

Први потпредседник Владе Александар Вучић открива да су налогодавци живи и да ће се ускоро знати цела истина. У супротном, каже, подноси оставку.

"Ускоро ће се показати, и доказати, да је Славка Ћурувију ликвидирала држава, односно власт која је убијала неистомишљенике и противнике", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Током истраге саслушано је стотинак сведока. Крајем 2007, тужилац опет доставља захтев да се истрага допуни. Да би се, шест година касније, откриле нове чињенице, Вучић признаје да је био потребан велики притисак на надлежне органе. У томе је учествовала и Комисија за истраживање убистава новинара.

"Када ту седе новинари онда није могуће правити никакве дилове, нико се не усуђује да пређе преко нечега јер смо ми ту да постављамо питања и, у ствари, из тих питања људи који нису полицајци који нису оперативци, произлазили су веома занимљиви одговори различитих служби и чини ми се да је тако дошло до неких помака у истрази", каже Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница Политике.

Да је пређена граница и да више нема назад - после потврде о умешаности државе у убиство, верују они који су у то време били део безбедносне службе. Међу њима је Зоран Стијовић, који годинама тврди и сведочи да и полиција и тужилаштво знају да је налогодавац држава.

"Када се ради о оваквим злочинима евидентно је да је иза тога стајао државни апарат, да је логистицирао, припремао, након тога заташкавао и прикривао читав случај, а извршиоци су, по мени, у оваквим политичким случајевима мање битни и мање важни", рекао је Зоран Стијовић, некадашњи припадник Државне безбедности.

Да ће прекршити неписани али строго примењивани закон ћутања о убиству Славка Ћурувије, обећавали су за ових 14 година готово сви надлежни: седам пута тужилаштво, два пута полиција и служба безбедности, три пута Министарство правде, четири пута три министра полиције, два пута бивши председник државе. Последња два обећања дао је први потпредседник Владе Александар Вучић.

Убиство Славка Ћурувије на православни Ускрс за време бомбардовања постало је парадигма бруталности режима Слободана Милошевића. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво