Читај ми!

Азил у ЕУ тражи 19 хиљада људи из Србије

У Србији ће азил до краја године тражити више од 5.000 људи, а већина њих из својих држава бежи због оружаних сукоба. Број грађана Србије који азил траже у земљама ЕУ не смањује се. Премијер Ивица Дачић најавио је да ће се разговарати с новом немачком владом о проблему азиланата који из Србије одлазе у ту земљу.

До краја године кроз Србију би могло да прође око пет хиљада регистрованих тражилаца азила и четири до пет пута више оних који се и не задржавају у нашој земљи, подаци су Центра за помоћ тражиоцима азила. Истовремено, број грађана Србије који траже азил у земљама Европске уније не смањује се, па се очекује да ће их до краја године бити - око 19 хиљада.

До новембра у Србији су 3.844 особе тражиле азил, а међу њима највише је оних који долазе из Сирије, Еритреје, Сомалије, Авганистана. До краја године очекује се да тај број премаши 5.000. Овакве миграције, кажу познаваоци, немогуће је зауставити.

"Да бисте дошли до Србије ви сте врх леденог брега, највећи део остаје у првој земљи до своје, а онај ко из неког Авганистана успе да дођу до Србије он је или јако способан, или има конекције, или има новца да пут плати и неће одустати од тога да настави даље", каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

У групи миграната је и 16.500 држављана Србије, колико их је до октобра тражило азил у земљама Европске уније. Међу њима углавном су припадници ромске и албанске националне мањине који одлазе из економских разлога.

"Они по повратку не виде перспективу и чекају нову прилику и начин да поново напусте Србију и приоритет за њих је стамбено збрињавање, јер већина живи у неформалним насељима", истакла је Сена Марић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

У земљама Европске уније азил добије само један одсто оних који га затраже.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи