Читај ми!

Деминирање Србије

Ратна заоставштина у Србији, бар она позната, обухвата чак 44 локације са 64 авио-бомбе, и још око 90 сумњивих локација. Касетних бомби има на шест милиона квадратних метара, углавном на југу земље. С обзиром на неколико бомбардовања током 20. века, не може се са сигурношћу утврдити где је завршио сваки од пројектила.

Бомба из Другог светског рата која је јуче пронађена у Будимској улици у центру Београда, а у среду ће бити уништена, само је једна од бомби које су након ратова остале широм Србије. Тачан број локација на којима би се бомбe моглe наћи није познат.

У срећним земљама они који копају нађу злато, у Србији нађу бомбу - тако историју Србије, укратко, описују деминери. Подаци Центра за разминирање кажу да су остаци ратова, они познати, чак 44 локације са 64 авио-бомбе, и још око 90 сумњивих локација. 

"По целој Србији, Београд, околина Врања, Нови Сад, у рекама Дунаву и Сави, има 12 локација на којима је Центар извршио извиђање", каже Бранислав Јовановић из Центра.

За вађење једне авио-бомбе потребно је 250.000 евра. На територији Србије касетних бомби има на шест милиона квадратних метара, углавном на југу земље. За чишћење се често траже донације, јер новца нема довољно.

Деминери су се прошле године баш нарадили - извадили су више од 12 хиљада бомби, а у току ове извађено је 2.700.

"Имамо такав обим посла да некада морамо да бирамо приоритете и да радимо оно што је најхитније и најопасније, а не можемо се посветити ономе што знамо да постоји. Знамо за локације из 1999. за које се сумња, или је пак утврђено да имају бомбу, али то је посао који захтева веће ангажовање", рекао је Братислав Ранчић, начелник Управе за цивилну заштиту МУП-а.

Не може се са сигурношћу утврдити где је завршио сваки од пројектила, ако се узме у обзир неколико бомбардовања током 20. века. 

Војни аналитичар Алексадар Радић сматра да су мале шансе да ће се сазнати локације свих тачака и у Београду и широм Србије где и даље постоји експлозив дубоко yкопан испод земље, колико год се на томе радило.

"Наслеђе великих ратова су хиљаде пројектила, од ручних до великих бомби, и не треба имати илузију да ће се сазнати где се сви они налази... На крају, и у развијеним земљама се ту и тамо пронађе бомба", рекао је Радић.

Братислав Ранчић истиче да је проблем пронаћи сва убојна средства, јер су она често била у поседу грађана, који су само гледали да их се на било који начин реше.

"Људи су били у рату, дошли у посед бомби, чували их код себе и одбацили их. Остављају их у јаругама, потоцима, рекама, на местима где их нико неће видети кад то ураде, а та средства су опасност", каже Ранчић.

Закон прописује да они који би, на пример, да зидају зграду, морају да провере терен на којем граде. Међутим, уколико то не ураде, санкције нема.

Одговорни извођачи радова то не препуштају случају. Тако је компанија "Јужни ток" ангажовала стручњаке и уз помоћ МУП-а и Центра за разминирање проверава трасу којом би гасовод требало да прође.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво