Годишњица оснивања Краљевине СХС

Прва заједничка држава Јужних Словена проглашена је на данашњи дан пре 95 година. Звала се Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, да би 1929. променила име у Краљевина Југославија. Конкретни договор о уједињењу Јужних Словена постигнут је на Крфу, где је 1917. донета Крфска декларација.

Пре 95 година, 1. децембра 1918. проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, односно од 1929. Краљевина Југославија.

Краљевина Србија је још почетком Првог светског рата званично објавила да су њени ратни циљеви уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије, 7. децембра 1914. године.

"Уверена у решеност целог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбеди успешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца".

Убрзо је уследило формирање Југословенског одбора 1915. године, који су сачињавали истакнути Срби, Хрвати и Словенци са простора тадашње Аустро-Угарске опредељени за стварање нове заједнице Јужних Словена.

Конкретни преговори о уједињењу у будућу државу постигнути су на грчком острву Крф, где је 20. јула 1917. донета Крфска декларација, а у Женеви 9. новембра 1918. године, такозвани Женевски споразум. Скупу у Женеви су присуствовали представници Краљевине Србије, Народног већа из Загреба и Југословенског одбора с централом у Лондону.

У јеку распада Аустро-Угарске под вођством челника и присталица Југословенског одбора у Загребу је проглашена Држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља Јужних Словена дотадашње Аустро-Угарске.

Пошто је у Новом Саду Велика народна скупштина претходно 25. новембра 1918. године донела одлуку о присаједињењу Краљевини Србији, а дан раније 24. новембра и Скупштина Срема у Руми, у нову заједничку држави образовану 1. децембра 1918. године, Војводина је ступила као саставни део Србије.

Такође, крајем новембра "Подгоричка скупштина" донела је одлуку о припајању Црне Горе Краљевини Србији.

Тако је 1. децембра 1918. године регент (од 1921. краљ) Александар Карађорђевић у палати Крсмановић, на Теразијама у Београду, прогласио стварање нове државе - Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Године 1929. земљу је краљ Александар преименовао у Краљевину Југославију, што је само био доследни наставак изворне концепције с којом је 1918. године и образована заједничка држава, и што је такође било унето у

Устав из 1921. године, познат као "Видовдански" - концепције интегралног југословенства - односно уверења да је реч о једном троименом народу.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 04. јан 2014, 22:33) - simic [нерегистровани]

kraljevina jugoslavija

Kraljevina Jugoslavija je trajala kratko.Da je na celu te države bio hrvatski kralj i da je glavni grad bio Zagreb trajala bi jos krace.Toliko o jugoslovenskoj ideji.Da je Štrosmajer sada živ odusevio bi se projektom evropske unije.Srbija ce uci u evropsku uniju bez srca i duse i bez gaća zahvaljujuci postojanju Kraljevine Jugoslavije i Komunisticke Jugoslavije.

(петак, 03. јан 2014, 23:07) - simic [нерегистровани]

jugoslovenska greska

kralj petar prvi oslobodioc nikola pasic i ostala politicka elita iz prvog sv rata su upropastili srpsku državu.za kralja i otadžbinu u prvom sv. ratu je poginulo 54%reproduktivnog stanovnistva.ogromne zasluge za pobedu saveznika u tom ratu imala je srpska vojska sa moralom srpskog seljaka ratnika.srpski kralj i ostali nisu eksploatisali taj uspeh da naprave srpsku nacionalnu državu.neverovatna greska.jugoslavija je bila greska.

(понедељак, 02. дец 2013, 12:28) - Nebojsa [нерегистровани]

Kakva greska....

Najveca greska Srbskog naroda koju smo platili milionima mrtvih srpskih glava i koju jos uvek placamo strasno neponovilo se.

(понедељак, 02. дец 2013, 11:00) - СЕНОВИЋ [нерегистровани]

...

Највећа глупост коју је икада иједна власт у Србији донела. Треба организовати научни скуп о улози Карађорђевића у тој апокалипси Србскога народа.Да ли су то урадили из незнања, намерно или др. разлога. Сваки србски сељак кји се тада кретао 20 километара у пречнику свога села је знао да то не треба да се ради.

(недеља, 01. дец 2013, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

E svasta

Kome je to trebalo

(недеља, 01. дец 2013, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

kraljevina shs

kamo srece da ta drzava nikad nije stvorena da su svi narodi gradili svoju drzavu danas bi sigurno bilo sve drugacije

(недеља, 01. дец 2013, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

zorakuzmanovic

kamo srece da ta drzava nikad nije ni stvorena da je svaki narod gradio svoju drzavu sigurno nebi prosli sve ovo u zadnjih dvadesetak godina prvo gradili pa onda rusili uz velika stradanja nikad se ne ponovilo