Роме олако шаљу у специјалне школе

Ромски ученици и даље су презаступљени у школама за образовање ђака са сметњама у развоју, иако је њихов број у тим установама смањен, показује истраживање Европског центра за ромска права. Роми се уписују у специјалне школе и без мишљења комисије, супротно закону - речено на представљању истраживања.

Истраживање Европског центра за ромска права (ЕРРЦ) показују да је број ромских ученика у "специјалним школама" смањен, али да је и даље превисок.

Програмски директор ЕРРЦ Стефан Милер рекао је да је презаступљеност ромске деце у специјалним школама проблем који је присутан у многим чланицама Европске уније, али се у Србији такво стање сматра нормалном и нико се до скоро тиме није бавио.

Истраживач на пројекту Татјана Перић рекла је у да су у школској 2011/2012. години ромски ученици чинили 23 одсто свих ђака у "специјалним школама", док се у 2012/2013. тај проценат смањио на 21.

"Постоје школе за образовање ученика са сметњама у развоју у којима проценат ромских ученика иде и до 73, каква је школа за основно и средње образовање у Бору", рекла је Перићева.

Према њеним речима, ромска деца се често уписују у специјалне школе без мишљења интерресорне комисије, што је законска обавеза.

Резултати показују и да би већина родитеља, чак 63 одсто, више волела да се деца образују у редовним школама.

Последњих година ситуација је побољшана, али недовољно, оценио је Стефан Милер и подсетио да је Влада 2009. године донела Закон о основама система образовања и васпитања, који је пружио основу за велике измене у инклузивном образовању Рома.

Међитим, четири године након усвајања тог закона, обећање да ће образовање постати инклузивно остало је неиспуњено за већину ромске деце, рекао је Милер и додао да забрињава број ромске деце која не похађа никакве школе.

Европски центар за ромска права поручује да би требало хитно и енергично подржати интеграцију ромских ученика у редовне школе.

број коментара 0 Пошаљи коментар