Социјални станови за Роме у Београду

Трајно збрињавање ромских породица које су из насеља испод Газеле и околине Белвила пресељене у мобилне контејнере треба да буде решено до краја априла 2015.

До краја априла 2015. године треба да буде решено трајно збрињавање ромских породица које су из неформалних насеља испод моста Газела и околине компекса Белвил пресељене у мобилне контејнере, најављено је на скупу који су организовали Канцеларија за људска и мањинска права и Кахром група Савета Европе.

Како је речено, трајно збрињавање биће решено пројектом који финансира Европска унија.

На завршном састанку са експертима ове групе, заменица секретара за социјалну заштиту Града Београда Александра Крстић рекла је да ће до краја године бити познат тачан број ромских породица које ће учестовати у овом пројекту, који ЕУ финансира са 3,6 милиона евра, а град Београд обезбеђује 10 одсто укупних средстава.

Говорећи о двогодишњем пројекту, који је започет у априлу, Кртић је објаснила да ће ромским породицама бити понуђено да им се купи социјални стан или сеоско домаћинство, а трећи препоручени модел ће бити реновирање њихових стамбених објеката, ако их имају.

Поред тога, Град Београд ће наставити да ради на пројектима збрињавања Рома које финансира својим средствима, рекла је Крстић и подсетила да је расељавање нехигијенских насеља почело 2009. године.

Секретар Кахром групе Михаел Гует је рекао да се, после неколико експертских састанака о проблемима становања Рома и обиласка четири њихова неформална насеља у Београду, поставља питање да ли су социјални станови добро решење за Роме на дуги рок.

Констатујући да су "социјалне накнаде у Србији врло мале, не само за Роме него и за већинско становништво", Гует је додао да би пре свега требало решити проблем запошљавања, "како би се избегло да се, после две-три године, ти станови напуштају због недостатка новца".

Гует је поставио и питање да ли власти у Србији размишљају о могућности да држава помогне око банкарских кредита за те намене, као што је то пракса у Грчкој.

Шеф одсека за становање у Министарству грађевинарства и урбанизма Светлана Ристић објаснила је да су просечна примања у Србији врло ниска, додајући да је последња анализа кредитне способности становништва показала да је за куповину просечног стана потребно 17 годишњих плата ако се купује у готовини, или 29 година ако се узима на зајам.

"Никакве пројекте о становању Рома не треба правити ако они не буду укључени у њихово донешење, заједно са експертима", истакао је заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права Драгољуб Аћковић.

"Питање принципа живљења за нас Роме је изузетно важно, а тиме се баве многи који о томе ништа не знају", рекао је Аћковић и додао да су "досадашња решења најчешће разбијала ромско културно језгро, самобитност и пре свега идентитет".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи