Читај ми!

И библиотека и други дом

Библиотека "Трифун Димић" у новосадском насељу Шангај постоји само три године и већ има преко четристо чланова од којих су већина малишани ромске националности. Прву ромску библиотеку на Балкану малишани овог насеља доживљавају и као своју, другу кућу.

За три године рада огранак Новосадске библиотеке "Трифун Димић" у насељу Шангај стекао је око четиристо чланова, од којих су већина деца, ромске националности. Библиотека која носи име писца и највећег ромолога код нас има око четири хиљаде књига. Прву ромску библиотеку на Балкану малишани овог насеља доживљавају и као своју, другу кућу.

Стеван, Сашка и Жељана у библиотеку долазе свакога дана. Кажу да они и њихови другари осим добре књиге овде могу да добију помоћ у учењу и изради домаћих задатака. Захваљујући библиотекарки Драгани, у бројним радионицама стичу знања о култури историји, одлазе у позоришта, биоскоп.

Ромска деца која долазе у библиотеку су изузетно задовољна оним што им она пружа.

"Приметила сам да се они јако тешко декларишу се да су Роми. Након што сам ја безброј пута истицала да сам ја ромске националношти и да сам завршила факултет они пошто виде узор у мени, почели су лакше да се декларишу по питању њихове националне припадности. Тако да нису више били Мађари или Румуни", каже библиотекарка Драгана Димитров.

Од недавно је ова професорка књижевности постала и сервирка. На њену иницијативу, захваљујући разумевању надлежних, у ову библиотеку сваког дана стиже донација од 25 оброка. За неку од ове деце то је и једини кувани оброк у току дана.

"Није јој тешко да после дељења тих оброка опере све, велика је то помоћ. Знате, када је то једини оброк, то је велика ствар. У овој средини од књига се не живи, али уз оброк и књига је велика ствар", каже Милица Кирћански, помоћница директора библиотеке Новог Сада.

Ромска деца су такође задовољна и оброцима у библиотеци.

"Деца су радосна једва чекају да дођу у библиотеку. Овога пута, узму храну, однесу кући, ручају па се врате, да могу на миру да уче", каже Драгана Димитров.

Према последњем попису из 2011. године, у Србији живи око 150 хиљада Рома, мада се процењује да је тај број многоструко већи. Само пет посто Рома има стални посао, а више од осамдесет одсто укупне ромске популације у Србији је неписмено. Овде верују да би овакве установе и приступ деци - могле да промене ту статистику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво