Читај ми!

Кривична пријава због напада на Роме

Центар за права мањина апеловао на државне органе да спрече насиље над Ромима и саопштио да је поднео кривичну пријаву против организатора протеста усмереног против Рома у Земун пољу.

Центар за права мањина позвао је државне органе да хитно реагују и спрече ескалацију расистичког насиља над грађанима ромске националности у београдском насељу Земун поље.

Центар је саопштио данас да је поднео кривичну пријаву за кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости против организатора и учесника расистичких протеста усмерених против Рома у Земун пољу.

У Земун пољу је група грађана организовала вишедневне протесте на улицама уз различите расистичке повике и коментаре, наводи Центар за права мањина.

У саопштењу се наводи и да су због протеста и "недостатка адекватне реакције државних органа", становници Земун поља ромске националности, уплашени за своју и безбедност чланова својих породица, па се многи од њих боје да децу пошаљу у школу.

Поводом догађања у Земун пољу олгасиле су се и организације цивилног друштва и затражиле су данас од надлежних државних органа, а посебно од градских и општинских власти да хитно реагују, јер ће, како се наводи у саопштењу, у супротном сносити терет одговорности за насиље.

"Срамота је да на дан Борбе против фашизма на делу територије града Београда становници данима живе у страху због фашистичких повика, који се могу чути на протестима у Земун пољу", наводи се у заједничком саопштењу више невладиних организација.

Сваљивање кривице за сва кривична дела која се на одређеној територији дешавају на ромску популацију је изузетно опасно, јер се повлађује стереотипима и криминализује угрожена популација, наводи се у саопштењу.

Организације цивилног друштва ће поводом дискриминаторних и увредљивих написа у медијима поднети и жалбу Савету за штампу против медија који својим неодговорним писањем стварају климу у којој је насиље против Рома дозвољено, наводи се у саопштењу.

Саопштење су потписали Праксис, Центар за интеграцију младих, Свратиште за децу - ЦИМ, Кућа људских права и демократије коју чине Комитет правника за људска права - ЈУКОМ, Београдски центар за људска права, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Центар за практичну политику, Регионални центар за мањине, Жене у црном, Центар за културну деконтаминацију, Центар за евроатланске студије, Лабрис - организација за лезбејска људска права и друге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара