Читај ми!

Чанак: Нови закон обесправљује раднике

Уколико се усвоји нови Закон о раду, синдикати у Србији више неће бити потребни јер ће и запослени и незапослени бити у обесправљеном положају, оценио председник синдиката "Независност" Бранислав Чанак.

Председник Уједињеног гранског синдиката "Независност", Бранислав Чанак рекао је да уколико се усвоји нови Закон о раду, синдикати у Србији више неће бити потребни, јер ће, како је оценио, и запослени и незапослени бити у обесправљеном положају.

"Све оно што данас представља кршење закона, овим законом ће постати законито, и рад на црно ће бити законит само што ће се звати привремено запошљавање", рекао је Чанак на конференцији за новинаре у Крушевцу.

Не желећи да коментарише предлог закона јер , како је рекао, на насловној страни пише да је"за интерну употребу", Чанак је напоменуо да ће говорити о ономе што је у припреми и "што се иза брда ваља" , истакавши да још увек нема образложења због чега се закон мења.

"Једино што се каже јесте да то траже страни инвеститори, али не кажу који и никада се нигде није појавио ниједан страни инвеститор да сам то каже, увек преко Владе Србије, то значи да или су кукавице или да не постоје такви инвеститори", сматра Чанак.

Образложење да ће се лакшем отпуштањем радника доћи до лакшег запошљавања, Чанак је оценио да је на "ивици инфантилности" и да то раде земље у којима постоји јака мрежа социјалног осигурања, тако да онај ко је остао без посла буде збринут на разне начине.

"У Србији губитак радног места значи да ћете следеће радно место добити 'никада, а можда и мало касније'. И сада у тој ситуацији када имате 30 одсто незапослених, ви припремате закон који ће омогућити лакше отпуштање. То је потпуно апсурд", оценио је Чанак.

Према његовим речима, синдикат ће се борити против тога и тражити од државе да покаже да постоје средства којима ће се збринути људи који су отпуштени, а "то значи да се буџет Националне службе повећа 150 пута".

Чанак је рекао да ће се према овом послу синдикат односити као према великој превари "док нас не увере су супротно", додавши да се нада да ће у томе имати и подршку колега из Самосталног синдиката Србије.

"У Србији дати у овим условима некоме отказ, чак и законит, је убиство са предумишљајем", сматра Чанак.

Чанак је за понедељак најавио заједничку седницу председништва УГС "Независност" и Самосталног синдиката Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи