Читај ми!

Обнова манастира Хиландар

Манастир Хиландар девет година после великог пожара успешно се обнавља, а радови су поступни, да би се сачувала аутентичност светињe. Упоредо са грађевинским делом, опоравља се и економија манастира.

Братство манастира Хиландара обновило је нешто више од 50 одсто изгорелих конака и других манастирских објеката. Обнова се одвија поступно, тако да се не наруши аутентичност коју је манастир имао пре пожара. Упоредо с тим, монаси обнављају и економију манастира.

Пожар из 2004. године је највећи у осмовековној историји Хиландара. Две године касније започета је и највећа обнова тог манстира. Прво су рашчишћени изгорели објекти, припремљена је пројектна документација и 2006. су почели радови. Сведок тог процеса је архимандрит Методије, изабран на трон игумана Хиландара 2010. године.

"До сада је обновљено нешто више од 50 посто онога што је изгорело. Прво смо обновили конак из 1814. године, а после тога смо одмах преузели обнову највећег од свих изгорелих конака. То је конак из 1821, јер његовом обновом практично завршавамо највећи део изгорелог дела и он се сада приводи крају", каже игуман Методије.

Заједно са обновом конака ради се трећа целина, односно улазни комплекс манастира, па је Хиландар, практично, читав у обнови. Упоредо са обновом изгорелог дела, монаштво реконструише и делове манстира који су страдали од зуба времена.

Пирг Светог Ђорђа има најстарији живопис у манастиру. Живопис из 12. века је био угрожен због прокишањавања крова.

"Иако тај објекат уопште није страдао у пожару, ми смо били принуђени да кров заменимо да бисмо заштитили најстарији живопис. Такође радимо и друге објекте који су угрожени, тако да слободно можемо да кажемо да је обнова које сада врши највећа у историји Хиландара, после оног великог подухвата који је био у време светог краља Милутина", каже игуман.

Претпоставља се да ће комплетна обнова манастира потрајати више година. Упоредо 50 монаха обнавља и економију манастира, водећи се идеалом да све што је им потребно производе сами.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 16. окт 2013, 15:42) - Tralala [нерегистровани]

lala

Odgovor:
U velikom broju objekata gde sam ja bio nema protiv pozarne instalacije, nema alarma za dim, nema ni protivpozarnog cebeta. Ali kada se pojavi pozar onda kukulele. Ovo vazi za mnoga obdanista, muzeje, skole, crkve itd da ne nabrajam. Ko na to obraca paznju zna o cemu govorim. Ne kosta mnogo ali moze ne da spasi samo zivote nego i cele objekte.

(среда, 16. окт 2013, 14:30) - Srbin CG [нерегистровани]

Sveta Gora

Na Svetu Goru, ne samo na Hilandar, žene ne smiju da uđu. Procedura je malo komplikovana ako putuješ u svojoj režiji, zato bih ti preporučio za prvi put da ideš preko neke agencije, ili sa nekim ko je već bio ranije. Inače je Hilandar daleko od obnove, nemo mi para za to. Valjda se stanje jedne države i naroda najbolje vidi po tome kakve su joj svetinje.

(среда, 16. окт 2013, 14:20) - Nenad [нерегистровани]

avaton

Srbine iz slovenije, žene ne mogu kročiti na svetu goru jer je na snazi AVATON, ali mogu krstariti brodom oko svete gore, dok vi budete na njoj. Možete otići i vrastiti se u istom danu, ali ništa nećete videti ni doživeti kako kada bi ste prenoćili i sutradan se vratili, dok vas supruga čeka na primer u nekom hotelu.

(среда, 16. окт 2013, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Srbin iz Slovenije

Razmišljam da obiđem te naše svetinje. Jeli istina, da ženske nemaju pravo posjetiti Hilendar pošto sam planirao da idem sa ženom. Molim Vas, da mi neko odgovori ko je več bio tamo?
Hvala i puno pozdrava za sve!

(среда, 16. окт 2013, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

@fino lepo

Gospode Boze! Sta ce im radnik Albanac, zar nema dovoljno Srba da rade? Zar najveci neprijatelji da nam skrnave i unistavaju svetinje???

(среда, 16. окт 2013, 13:11) - *vase ime [нерегистровани]

fino lepo

Nekako ce se to obnovit i dovest u stanje u kakvom je bilo...samo kako ce se to sacuvat od novih nasrtaja, posto se prica da je pozar podmetnuo radnik albanac.

(среда, 16. окт 2013, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Re:lala

Izvini lalo, ali to sto si rekao bas tralala. Zar mislis da monasi sami obnavljaju a ne strucnjaci koji su napravili projekat obnove manastira postujuci verski ali gradjevinski, optimalni nacin obnove. Razmisli malo.

(среда, 16. окт 2013, 11:59) - Tralala [нерегистровани]

lala

Mislim da bi bilo pametno da se u mnoge te objekte ugradi protivpozarna intalacija. Ovako pozar napravi stetu od par miliona pa se gradi, pa zemljotres, poplave itd pa se opet gradi. Mislim da se novac moze potrositi na pametniji nacin kako bi se sprecila obnavljanja na svakih 20 godina. Ovo je vazno ne samo za verske nego i kulturne objekte koje kostajudjavo i po da se obnove.

(среда, 16. окт 2013, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

светиња

Пре 20 дана имао сам ту привилегију да посетим ту нашу светињу.
Хиландар се обнавља али, пошто сам био и у руском манастиру, са знатно мање мајстора и механизације у односу на руски.
Очигледно је да су прилози за обнову ''утањили'' па, позивам да се дају прилози, без обзира да ли били у посети или не.

(среда, 16. окт 2013, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Srbi

Preporucujem SVAKOM Srbinu da ode i poseti ovo sveto mesto.
Bio sam tamo pre dve godine. Dozivljaj nemoze da se opise.
Posto mi je sin porastao - spremamo se da odemo zajedno i osetimo taj mir i spokoj kao i neku nevidjenu energiju koja izlazi iz te svetinje.