Конгресмени: Обезбедити Параду поноса 2014.

Осам америчких конгресмена позвало Владу Србије да обезбеди одржавање Параде поноса идуће године, што ће бити прилика, како наводе у писму Ивици Дачићу, да потврди посвећеност људским правима, демократским вредностима и евроатлантским интеграцијама.

Група од осам америчких конгресмена позвала је Владу Србије да обезбеди одржавање Параде поноса идуће године, што ће бити прилика да потврди посвећеност људским правима, демократским вредностима и евроатлантским интеграцијама.

"С обзиром да је Влада Србије скоро забранила Параду поноса у Београду по трећи пут за редом, апелујемо на вас да повучете ову одлуку и подржите демократске принципе и људска права", наводи се у писму конгресмена премијеру Србије Ивици Дачићу.

"Иако је одлука о забрани Параде поноса донета из безбедносних разлога, веома смо разочарани што никакве законске мере нису предузете против појединаца који су охрабривали насиље, а за које се зна да су учествовали у актима насиља против припадника ЛГБТ заједнице у Србији", наводе амерички конгресмени.

Они такође истичу да их дубоко забрињава чињеница да "постоји закон против дискриминације који је на снази у Србији, али да се не примењује".

"Парада поноса је пријављена властима у октобру 2012. То значи да је Влада имала више од годину дана да темељно припреми Параду. Веома нас брине чињеница да је Србија пропустила још једну прилику да искаже посвећеност поштовању људских права", додаје се у писму.

Они оцењују да одлука о забрани подстиче нетолеранцију и дискриминацију грађана лезбејске, геј, бисексуалне и трансродне (ЛГБТ) оријентације и њихових породица.

"Насиље и претње насиљем од стране екстремистичких група не треба да буду заступљене у демократском дискурсу", додају амерички конгресмени.

У писму се на крају закључује да Влада Србије не сме да дозволи да њени грађани изгубе веру у њену способност да стане на пут насилном екстремизму.

"Парада поноса 2014 у Београду је већ пријављена државним органима. То представља велику прилику за Владу Србије да потврди посвећеност људским правима, демократским вредностима и евроатланским интеграцијама", закључује се у писму.

Писмо је потписао високорангирани конгресмен из редова Демократске партије Алси Хастинг, који је и члан одбора за правосуђе у Представничком дому и још седам конгресмена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво