Читај ми!

Стојиљковић: Странке шампиони корупције

На листи шампиона корупције и даље су у врху политички актери и странке, институције у ланцу правосуђа а врло високо се котира и здравство, каже члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић. Корупција је у Србији озбиљан проблем и ако не буде системске борбе против корупције, тешко да ће опстати висок рејтинг Владе, каже Стојиљковић.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић каже да су на листи шампиона корупције највише рангирани политички актери, све институције у ланцу правосуђа и здравство.

"Затим долазе све друге институције са осредњим нивоом корупције", рекао је Стојиљковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима нешто се радикално променило у перцепцији корупције код грађана, што показује и најновије истраживање. Како каже, промена је у вези са променом власти и улогом коју вицепремијер Александар Вучић има у тој причи.

"Та појава оптимизма довела је до тога да грађани перципирају да Влада нешто озбиљно ради против корупције", истиче Стојиљковић и упозорава да иако трећина грађана мисли да Србија иде у правом смеру, "са тиме не би требало претеривати".

"Ја сам рекао да се грађани држе за ваздух. Три петине изјављује да живи неподношпљиво и тешко, али је оптмизам на уверењу да ће се нешто урадити и да ће бити равномерније расподеле тешкоће", објашњава Стојиљковић.

Како каже, у Србији је корупција начин живота и тешко је одржати интегритет када је реч о запослењу неког блиског или ако је здравље у игри. "И чињенице о томе како се долази до тендера за послове, каква је веза између новца и политике говоре о томе да је корупција озбиљан проблем", упозорава Стојиљковић.

Он сматра да уколико не буде системске борбе корупције, висок рејтинг Владе неће опстати и истиче улогу институција које би требало треба да штите од корупције и да спроводе политичку вољу.

Када је реч о начинима борбе против корупције, Стојиљковић каже да постоје два начина.

"Прво оштре казне, а друго институционални систем који обезбеђује механизме. Да то не буде став политичке воље него да институције раде саме од себе", истиче Стојиљковић.

Велика очекивања од нове стратегије 

Поручио је и да су то очекивања од нове стратегије, а о садашњим стратегијама је рекао да су биле "лепо написане и добро научене".

"Овога пута омогућује се да се проверавају извештаји институција и да Агенција може то да анализира, и да ако неки министар не донесе неку регулативу, може да га позове на разговор и да га пита зашто", каже Стојиљковић.

Говорећи о "ситној" корупцији,. Стојиљковић каже да је проблем у томе што је један лош дизајн наслоњен на менталитет и да је реч о комбинацији склоности и могућности.

Каже да се борба против корупције мора водити истовремено на три нивоа, уз едукацију, превенцију и санкције, а посебно истиче значај образовања.

"У здравству људи нуде више него шти им се изнуђује. Док год људи мисле да им се исплати, корупција ће постојати", упозорава Стојиљковић.

Коментаришући годишњицу 5. октобра, Стојиљковић каже да је од тада остала потреба за енергијом и друштвеним ангажовањем. Како каже, демократија је могућа само ако се тренира.

"Остало је уверење да се нешто може променити. Али они који су нас уверили у изолазију су се сада нашли да нас воде ка Европи и припадају европском 'мејнстриму'", каже Стојиљковић.

Истиче да је потребно пропитивање сваке власти и да није добро да се "заљубљујемо" од вође до вође.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара