Читај ми!

Нелегално више од милион објеката

Закон о легализацији, који предвиђа мању папирологију и за грађане и за инвеститоре, у уторак пред посланицима. Локална власт добиће препоруке како да најбрже и најповољније легализује објекте, најављују из надлежног министарства.

Хоће ли се дивља градња у Србији зауставити, а око милион и триста хиљада нелегалних објеката коначно легализовати? О Предлогу закона о легализацији расправљаће посланици у парламенту. Из надлежног министарства најављују да ће локална власт добити препоруке како да најбрже и најповољније легализује објекте.

Деценијама се градило без грађевинске дозволе, што су надлежни правдали нерешеним имовинским односима и недостатком урбанистичких планова.

"Ранијих година тешко се долазило до грађевинске дозволе јер су у питању правни односи, људи су куповали ливаде, и онда без дозволе, без ичега градили", каже инвеститор "Конака Краљево" Јовица Милић.

Бранислав Панић из Кикинде истиче да је поново поднео захтев за легализацију куће коју су му родитељи саградили пре 28 година и да је збуњен прописима због сталног мењања.

Ако Предлог закона усвоји Скупштина, грађани и инвеститори прибављаће много мање папира него до сада, геодетски снимак, пројекат објекта, доказ о праву својине, закупа или коришћења грађевинског земљишта и плаћена накнада за уређење грађевинског земљишта.

Међутим, Предлог закона локалним властима даје већу слободу када одлучују о висини накнаде за уређење грађевинског земљишта и о дужини отплате, која може да буде од пет до 20 година.

"Ми то морамо да спречимо, довешћемо у неповољну позицију људе који немају, свима нам је позната економска ситуација у Србији, али те грађане морамо да заштитимо", каже председник Скупштинског одбора за грађевину и урбанизам Дејан Раденковић.

У ресорном министарству кажу да су припремили критеријуме на основу којих ће локалне власти процењивати колико ће ко плаћати легализацију.

"Породице у којима нико не ради имаће привилегије, затим породице које имају мале куће, сопствене станове, а све што иде у промет на пример за јавна окупљања, трговине, где су зараде енормне, мора се, по закону, легализовати - без икаквих последица", каже министар грађевине и урбанизма Велимир Илић.

Важно је да сви који су предали захтев за легализацију неће поново то морати да чине. До сада је предато 720 хиљада захтева, а легализација је заустављена, јер је Уставни суд прогласио Закон о планирању и изградњи неуставним, због предвиђених олакшица које су зависиле од површине објекта.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво