Читај ми!

Одбијена тужба за бомбардовање Варварина

Немачки Уставни суд одбио тужбу породица жртава напада НАТО на мост у Варварину 1999. године. Обештећење могу захтевати државе, али не и приватна лица, наводи се у образложењу суда.

Уставни суд у Немачкој одбио је тужбу коју су поднеле породице жртава ваздушног напада НАТО на мост у Варварину, уз образложење да обештећење могу захтевати државе, али не и приватна лица, јавио је Дојче Веле.

Тужба због бомбардовања моста у српском месту Варварин 30. маја 1999. године је прошла кроз све инстанце немачког правосуђа и сада је немачки Уставни суд ставио тачку на тај случај, навео је немачки радио.

У образложењу суда наводи се да не постоји међународноправно заснована могућност за обештећење у оваквим случајевима.

Суд додаје да није доказана ни повреда правила службе, како се наводи у тужби.

У образложењу се каже да не постоје "општа правила међународног права по којима појединци приликом кршења хуманитарног међународног права имају право на надокнаду штете".

Међутим, судско веће је изричито нагласило да избор војних циљева може бити предмет судског разматрања.

Немачки авиони нису били директно укључени у напад на мост, али су немачки "Авакси" били укључени у осматрачку подршку акције.

У образложењу се такође додаје да немачки војници нису прекршили своја правила службе, јер није доказано да су надлежни официри били информисани о конкретним околностима планираног напада.

Осим тога, Немачка је, како се наводи, била укључена само у "превентивно састављање листе могућих циљева на којој јесте био и варварински мост", али, како суд сматра, "тиме није донета одлука о нападу на мост".

Тек при доношењу конкретне одлуке да се мост нападне потребно је поступити са посебном пажњом, али у тој одлуци Немачка није узела учешће, нити је, како то налажу правила НАТО, била обавештена о предстојећем извођењу конкретног напада.

У нападу авиона НАТО 30. маја 1999. године, погинуло је 10, а повређено 30 цивила, од чега њих 17 тешко.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 04. сеп 2013, 15:17) - Markovljev [нерегистровани]

Dobro se ogradjuju

Medjunarodni razbojnice se dobro ogradjuju medjunarodnim pravom, samo se pitam kada tako dobro znaju medjunarodno pravo, kako su došli do toga da mogu da bombarduju suverenu zemlju bez Rezolucije UN. NATO jeste medjunarodna organizacija i zemlje osnivači i članice snose punu odgovornost za divljanje nad Jugoslavijom i zato bi morali da plate svu štetu 100% plus posledice po zdravlje ljudi, ali to je neko drugi morao da vodi Srbiju a Demokratska stranka koja se ponosila time da će zemlje NATO dati pola para za izgradnju uništenih objekata. Šta je sa zdravlje miliona ljudi koji će nositi posledice i pedeset godina od okončanja bombardovanja.

(среда, 04. сеп 2013, 13:58) - Miomir Maksimcev [нерегистровани]

Zakljucak

Tuzbu treba da podnese Republika Srbija. Ne razumem zbog cega to do sada nije ucinjeno.