Читај ми!

Опасност од лекова са црног тржишта

Све више лекова који се на пијацама, преко огласа или интернета продају на црно. Директор Агенције за лекове и медицинска средства Саша Јаћовић каже за РТС да постоји опасност да се таквим леком у организам унесе нека токсична супстанца. Према подацима СЗО, сваки десети лек фалсификат.

Лекови за срце, плућа, препарати за јачање имунитета, за потенцију и мршављење - део су палете медикамената који се продају на црно. Огласи, пијачне и интернет тезге све су чешћа места на којима грађани долазе до њих.

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Саша Јаћовић каже да ако се такви лекови набављају преко илегалних ланаца дистрибуције, прва опасност је да пацијент унесе у организам неку токсичну супстанцу.

Јаћовић истиче да је било је случајева креде и праха, додајући да ако и постоји активна супстанца она постоји у смањеној концентрацији. На тај начин заварава и терапеута и пацијента, каже за РТС Јаћовић.

Како је недавно рекао, сваки десети лек на домаћем тржишту фалсификат.

Према његовим речима, то су показале референтне институције у свету, пре свега Светска здравствена организација.

СЗО има податке да је то тај однос. То се искључиво односи на ширу употребу лекова, а не на легалну дистрибуцију. Када је легална дистрибуција у питању, ту нема таквих проблема, објашњава Јаћовић.

Истиче да Агенција, како би спречила злоупотребе, интензивно сарађује са надлежним институцијама - инспекцијом Министарства здравља, царином, тужилаштвом. "У оквиру Агенције постоји пи-ар служба која ради свој посао адекватно, где апелујемо на све грађане да не користе те фалсификоване лекове", наводи Јаћовић.

Саша Јаћовић каже да у оквиру Агенције постоји Национална лабораторија која поред других задатака утврђује, по тачно дефинисаној процедури, да ли је неки лек фалсификат.

"Процедуре трају у зависности од узорка, али ми на основу тога издајемо решење и упутство надлежнима да ли се ради о фалсификату", наводи Јаћовић.

На питање зашто се приликом регистрације медикамената пробијају законски рокови од 210 дана, Јаћовић каже да је квалитет на првом месту, па у појединим случајевима процедура траје дуже. "Наши експерти детаљно обрађују ту документацију", додаје Јаћовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво