Читај ми!

Нишки дани Лазара Крстића

Нови министар финансија Лазар Крстић одрастао је у Нишу, где је и завршио гимназију као ђак генерације. Универзитет Јејл завршио је 2007. године. Директорка гимназије "Бора Станковић" Љиљана Златановић каже да је Крстић умео да одабере област свог интересовања и да у томе буде најбољи.

Лазар Крстић, нови министар финансија, у Нишу је завршио основну и средњу школу. Био је ђак генерације у гимназији "Бора Станковић", после чега се уписао на амерички универзитет Јејл и постао амерички стипендиста.

Крстић је био је ђак генерације која је гимназију уписала у јесен 1999. године, а био је и учесник домаћих и међунарадних такмичења из математике са којих је донео бројне награде.

Матурски рад бранио је из математике, а носилац је и олимпијског одличија у тој области. На престижном америчком универзитетеу Јејл дипломирао је 2007. године. 

Директорка гимназије "Бора Станковић" у Нишу Љиљана Златановић за свог бившег ученика каже да је умео да одабере област свог интересовања и да у томе буде најбољи и најуспешнији.

"То је лепа особина и надам се да ће му користити на новом послу", каже Златановић.

Професор енглеског Милан Стојановић присећа се 2001. године када је са троје средњошколаца, међу којима је био и Лазар Крстић, боравио у Охају. Био је то први Крстићев сусрет са САД.

"Лазарева реакција је била да је математика која се тамо изучава на неком основношколском нивоу и да он тамо губи време. Међутим, када је после неколико дана пребачен на напреднији курс, његова реакција је била  - ово може да буде интересантно", каже Стојановић.

Пошто је уписао Јејл и добио америчку стипендију, Министарство науке Лазару је укинуло нашу стипендију. Подршку и веру да истраје дао му је "Центар Менсе за талентоване и даровите - Никола Тесла", чији је био члан.

Оснивач "Менсе" Ранко Рајовић истиче да за наше студенте, који попут Лазара одлазе на јаке и престижне факултете, битно да остварују контакте са људима са којима ће сутрадан сарађивати.

"Морамо да знамо да су ти људи важни и због знања које поседују, али и због свих тих контаката", каже Рајовић.

На предлог нишке гимназије, Лазар Крстић је, као један од заслужних, међу првима добио нови биометријски пасош.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво