Награде за пројекте укључивања у друштво

Три невладине организације из Србије освојиле награде "Ерсте фондације" за пројекте који помажу да се маргинализоване групе укључе у друштво. На церемонији доделе награда у Бечу, јагодинска библиотека "Радислав Никчевић" и новосадска новинарска школа освојиле су почасне награде, док је београдска организација "Сигуран пулс младих" била један од фаворита жирија.

За пројекте који помажу да се маргинализвоане групе укључе у друштво, три невладине организације из Србије освојиле су награде „Ерсте фондације".

Од 136 пројеката који су ушли у финале, посебне симпатије жирија добио је и један из Србије, који се бави психосоцијалном подршком родитеља ЛГБТ особа.

"Родитељи долазе, траже помоћ, траже заправо начин на који могу да разговарају о томе", каже Александар Шкундрић из организације "Сигуран пулс младих".

Награђен је и пројекат који студенте новинарства упознаје са проблемима особа са инвалидитетом, како би о њима одговорније извештавали.

"Сматрамо да је пројекат Дан у твојим ципелама од изузетне важности за цело друштво, првенствено, наравно, за особе са инвалидитетом јер је њихова слика у медијима непостојећа, или се извештава о њима на један неадекватан начин", истиче Агнеш Ћурчић Асоди из новосадске Новинарске школе.

Награду је добила и Весна Црнковић за пројекат "Пољопривредне библиотеке у Јагодини". Захваљујући тој идеји данас више од 200 пољопривредника користи интернет како би унапредили пољопривредну производњу.

"Видела сам шта невладине организације раде без икакве помоћи државе. Импресивно је знати да су оне, и у таквој ситуацији, довољно снажне да се боре за сиромашне и маргинализоване", објашњава Дораја Еберле из "Ерсте фондације".

Награда за друштвену интеграцију додељује се од 2007. године. До данас се број земаља које могу да конкуришу, утростручио.

"Нажалост врло су слични проблеми и мислим да је то шире грађанство које не прихвата неке групе, као што су ЛГБТ групе, као што је ромска популација, као што су особе са инвалидитетом", каже менаџер пројекта "Награда за друштвени интеграцију" Дејан Петровић.

Конкурс за награде, које ће поново бити додељене за две године, отвара се 1. септембра 2014. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар