Читај ми!

Има ли лека здравству?

Услуга лекара често се плаћа дупло - из здравственог осигурања и сопственог џепа. Има појединаца који пацијенте упућују на своје приватне ординације, али допунски рад лекара неће бити укинут, каже министарка Славица Ђукић Дејановић.

Допунски рад лекара до трећине радног времена неће бити укинут, демантовала је погрешне интерпретације министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Међутим, поставља се питање да ли ће прецизнија законска регулатива решити питање корупције, листа чекања и друге проблеме у здравству.

Бескрајни редови у чекаоницама, листе чекања, непоштовање процедуре изазивају незадовољство грађана који, често, ако желе да се лече, два пута плаћају исту услугу, обавезним доприносом за здравствено осигурање и у приватној ординацији из џепа.

Министарка здравља каже да, иако у малом броју, има појединаца који то злоупотребљавају и не раде одговорно на својим радним местима, где примају регуларно плату, него им радно место служи да усмеравају одређене пацијенте ка својим приватним ординацијама.

"Просто морамо видети који су то сегменти где је могуће дозволити допунски рад, а где се може правити злоупотреба, односно да ли има оних професија у здравству где просто не може бити дозвољен допунски рад и да ли може један директор здравствене установе радити допунски", истиче Славица Ђукић Дејановић.

Досадашњи Закон био је генератор системске корупције која разара српско здравство, тврде у НВО "Доктори против корупције", који се залажу за укидање допунског рада. Међутим, већи део струке подржава могућност допунског рада - али под одређеним условима.

"Мислимо да и активности и ангажовање лекара у допунском раду морају да иду по законима ове земље, кроз токове новца, преко рачуна и тако ће сви имати корист корист. Држава која ће убирати порез, лекар ће моћи додатно да заради, а највећу корист ће имати пацијент који ће добити најквалитетнију здравствену заститу", каже Тања Радосављевић, директорка Лекарске коморе Србије (ЛКС).

Председница Управног одбора ЛКС - лекара приватника Драгана Милутиновић каже да би право решење ипак била имплементација и коришћење ресурса приватне праксе, укључивање приватне праксе у здравсвени систем Србије где би пацијент био на добитку.

"Показало се, за ове 24 године колико постоји приватна пракса, да организација и начин рада у приватној пракси даје један значајно већи квалитет", рекла је Милутиновићева.

У неким удружењима лекара сматрају да је управо злоупотреба допунског рада, односно конфликт интереса и корупција, разлог што је Србија на последњем месту у Европи по квалитету здравствених услуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи