Читај ми!

Развој дунавске регије у Србији

На обележавању Дана Дунава крстарењем Савом и Дунавом, шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер поручио да Дунав, као транспортна оса Европе, може бити оса развоја земаља кроз које протиче. Аустрија и ЕУ донирале средства за спровођење Дунавске стратегије.

Кроз Пројекат друштевено-економског развоја дунавске регије у Србији Европска унија и Аустрија донирале су 19,5 милиона евра за спровођење Дунавске стратегије, која промовише сарадњу земаља дуж водотока ове паневропке реке.

На обележавању Дана Дунава на броду који је крстарио Савом и Дунавом у Београду, шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер предочио је да река Дунав, као транспортна оса Европе, може бити оса развоја земаља кроз које протиче.

Дежер је навео да је укупно 14 земаља обухваћено Дунавском стратегијом, од чега осам, а од понедељка девет, чланица ЕУ.

Циљ је повезати земље и регионе, уз очување водотока, пречишћавањем отпадних вода, указао је Дежер.

Како је навео, у оквиру пројекта који траје три године, за који је из ИПА фонда издвојено 19 милиона евра, биће рестаурирана Голубачка тврђава, око које ће бити изграђен тунел за обилазак, финансирано водоснабвдевање за Велико Градиште, туристички потенцијал, као и прекогранична сарадња.

Од тога 3,5 милиона евра су бесповратана помоћ- грантови од по 100.000 до 300.000 евра за пројекте општина дуж Дунава.

Амбасадор Аустрије Јоханес Егнер је напоменуо да пројекат социјално економског развоја дунавског региона у Србији спроводи Аустријска агенција за развој и то у секторима са највећим могућностима за социјално економски развој дунавског региона.

На презентацији пројекта на броду Силвер стар, речено је да 150 милиона људи живи поред Дунава, а кроз Србију његов ток је дуг 600 километара, где је 57 одсто грађана на неки начин ослоњено на Дунав.

Циљ пројеката је да се развије прави однос поштовања према тој важној реци и њеном биодиверзитету и да у Србији буде искоришћен његов велики потенцијал.

Пројекат ради на томе како повећати конкурентност дунавског приобаља и учинити га привлачнијим за инвеститоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво