Читај ми!

Хигијена уста чува срчане залистке

Бактерије из усне дупље, један од узрока тешког обољења срчаних залистака. Зуби и гингивални џепови су најчешће место одакле бактерија креће, упозоравају лекари. Уколико је инфекција сломила одбрамбени механизам организма - оштетила срчани залистак - терапија избора је операција.

Годишње се у Србији уради око пет хиљада операција на срцу, а 40 одсто од тога су операције залистака. Један од узрочника је и инфективни ендокардитис, који настаје продором бактерија у унутрашњост срца.

Ендокардитис - инфекција срчаних залистака - болест је високог ризика и озбиљно септично стање организма праћено високом температуром. Лечи се антибиотицима и, уколико је срчани залистак оштећен и нефункционалан, може доћи до попуштања срца и гушења.

Управница Клинике за кардиологију КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Вера Ћелић каже да су бактерије узрочник, данас у новом Европском водичу за дијагнозу, лечење и превенцију инфективног ендокардитиса примарно се ставља тежиште и значај се придаје хигијени усне дупље", каже Ћелић.

Зуби, гингива, гингивални џепови су најчешће место одакле бактерија креће, објашњава Ћелићева. 

Ендокардитис је болест која је дуга, антибиотска терапија траје од шест до осам недеља. Клинички ток је тежак, праћен великим бројем озбиљних компликација. Први ехокардиографски преглед ради кардиолог.

Кардиолог КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Александра Шљивић објашњава да ако не успемо да визуелизујемо промене трансторакалним прегледом тада приступамо трансезофигијалним прегледом, то је преглед који подразумева увлачење ултразвучне сонде у езофагус и на тај начин можемо боље да визуелизујемо залистке.

"То је један преглед који кратко траје, није болан, мало је непријатан приликом увлачења сонде, али нам даје доста значајних података", каже Шљивићева.

Уколико је инфекција сломила одбрамбени механизам организма - оштетила срчани залистак - терапија избора је операција.

Иван Стојановић, кардиохирург Института Дедиње каже да хирургија подразумева замену залистака у највећем броју случајева.

"Међутим, у једном добром броју случајева, нарочито код митралног залистка, могуће је направити и поправку залистка, тако да се болесник после тога враћа у нормални живот. Има замењен или поправљен залистак и мора да узима антибиотску терапију, профилаксу - заштитну терапију након хируршких интервенција које би имао у будућности, нарочито након посете зубару", каже Стојановић.

Уколико се на преглед јави пацијент са наведеним тегобама, који је већ имао проблема са залисцима, шум на срцу и воду на плућима, нпр. доктор би, с обзиром на тежину обољења и високу стопу смртности, требало да узме у обзир и могућност инфективног ендокардитиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи