Синод СПЦ у уторак о размирицама у манастиру Дечани

Епилог размирица у Епархији рашко-призренској Српске православне цркве, настао после одлуке о смени управе манастира Високи Дечани, биће познат после редовне седнице Светог архијерејског синода СПЦ заказане за уторак, 26. август.

Монаси и искушеници манастира Високи Дечани су дали подршку и пуно поверење управи манастира и свом игуману, епископу липљанском Теодосију кога је јуче сменио епископ рашко-призренски Артемије.

"Дубоко смо саблажњени чињеницом да се од нашег игумана и протосинђела Саве без икаквих конкретних доказа захтева да напусте наш манастир и територију Епархије рашко-призренске", наводе у писму монаси и оцењују да одлука о смени представља покушај разбијања братства, које они, како истичу, неће прихватити.

Монаси изражавају жаљење што су приликом доласка епископа Артемија у манастир Високи Дечани "протосинђела Симеона морали физички да удаље" и додају да су епископа Артемија "на време обавестили да он (протосинђел Симеон) није добродошао у нашем манастиру и зато стојимо сложно иза наше братије која су због тог чина кажњена".

"Посебно смо огорчени чињеницом да је главни покретач разбијања нашега братства протосинђел Симеон Виловски, који је мимо свих црквених правила са гордошћу дошао у манастир 21. августа да присилно смени башег игумана...", наводи се у писму које је потписало 27 чланова дечанског братства, међу којима је и новоименовани игуман манастира Димитрије.

Синод СПЦ-а је после јучерашње седнице, поводом "немилих догађаја у манастиру Дечани" саопштио да су они изазвани "неочекиваним и непромишљеним одлукама Епископа рашко-призренског".

Јавности се обратио и епископ Артемије, оценивши да последњи догађаји приликом његове посете манастиру "показују оправданост одлуке да се смени управа манастира Дечана".

"Та Управа, по командној одговорности, сноси сву кривицу за ове немиле догађаје. Они су својим начином руковођења манастиром од мирних и скромних монаха, за четири године одметништва, начинили бунтовнике и разбојнике, који дрско отказују послушност своме Епископу и духовнику и који су спремни да слепо изврше и најбруталније насиље", истакао је епископ Артемије.

У писаном исказу, владика Артемије наводи да су протосинђелу Симеону нанете тешке телесне повреде, односно да су му дечански монаси сломили кост у десном стопалу.

Отац Симеон, игуман манастира Бањска, био је у пратњи епископа Артемија приликом уручења акта о смени управе манастира Дечани.

Артемије: У писму подршке Теодосију фалсификовани потписи

Владика рашко-призренски Артемије изјавио је  да су у писму подршке братства манастира Високи Дечани епископу липљанском Теодосију поједини потписи фалсификовани.

Артемије је за РТС казао да поједини монаси тренутно нису у манастиру тако да нису могли да потпишу писмо подршке владики Теодосију.

Додао је да зато сумња да су њихови потписи фалсификовани.

Према његовим речима, канони СПЦ прописују да се монаси не могу мешати у рад управе епархије, односно утицати на одлуке надлежног владике.

Братство манастира Високи Дечани изразило је данас подршку епископу липљанском Теодосију, протосинђелу Сави Јањићу и управи манастира, истичући да су "дубоко саблажњени чињеницом да се од игумана и протосинђела Саве без икаквих конкретних доказа захтева да напусте манастир и територију епархије рашко-призренске".

Епископ рашко-призренски одбацио је и оптужбе које је су на његов рачун изнете на сајту СПЦ, где је објављен документ из 2006. године у којем Синод од Артемија тражи да реши власништво над две куће у Београду и у Бањи Ковиљачи.

Међу захтевима Синода помиње се и смена протосинђела Симеона због "прекршаја црквених канона".

Артемије је рекао да су ти захтеви стари две године и да је на њих брзо одговорио.

Он је додао да после тих одговора више није имао примедбе од Сабора, што значи да су били задовољни његовим одговорима.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије сменио је епископа липљанског Теодосија, који је и игуман манастира Дечани, и протосинђела Саву Јањића због "недисциплине".

Повезане вести:
Синод СПЦ: Одлуке епископа Артемија непромишљене

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи