Отворена прва џамија у Војводини

Мухаџир џамију у Суботици, прву у овим крајевима, отворио је муфтија санџачки Муамер Зукорлић. Свечаном отварању, које су пратиле јаке полицијске снаге, присуствовао и муфтија Мухамед Јусуфспахић.

Зукорлић, који је заједно са Мехмедом Јилмазом, главним донатором из Турске отворио први исламски храм у Војводини, изразио је наду да ће га "свевишњи учинити местом милосрђа, рахмета, толеранције, јединства, адета, покорности и светла за све људе".

Отварању џамије присуствовао је и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, представници неколико амбасада страних земаља у Београду, локалне заједнице, као и грађани Санџака и исламски верници који су аутобусима дошли у Суботицу.

Према речима Фетиша Курдалија, председника исламске заједнице у Суботици, изградња Мухаџир џамије је резултат искреног разумевања градских челника за вишегодишња настојања исламских верника у том граду да добију место за молитву и верско учење.

После свечаног отварања, које је пратило јако обезбеђење и бројне полицијске снаге, одржана је и прва молитва, а у Градској кући је одржана свечана академија.

Зукорлић: У Србији постоји само једна исламска заједница

Главни  муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић истакао је да у Србији постоји само једна, како је рекао, традиционална - Исламска заједница у Србији, чије је седиште у Новом Пазару.

Он је на конференцији за новинаре у Суботици, након свечане академије поводом отварања прве џамије у Војводини, рекао да је долазак "браће из Београда схватио као добру поруку и да сматра да су то сви присутни то тако протумачили".

Свечаности поводом отварања Мухаџир џамије, прве која је изграђена у последња два века на путу Софија-Будимпешта, присуствовали су представници супротстављених опција унутар исламске заједнице - Исламске заједнице у Србији, коју предводио Зукорлић, и Исламске заједнице Србије коју је предводио муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић.

Присуство обе стране несумњиво је изазвало велику тензију па су скуп обезбеђивао значајан број припадника полиције.

Било је очвгледно, међутим, да је неприкосновена предност у наступу дата Зукорлићу иако је председник Одбора исламске заједнице у Суботици Фетиш Курдали Тањугу раније рекао да они не подржавају "ни Београд ни Нови Пазар".

Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић не само да није имао прилику да говори већ није ни поменуто његово име приликом поздрављања присутних на почетку свечане академије, иако је седео у првом реду међу почасним званицама.

Говорећи на академији и конференцији за новинаре која је уприличена у Градској кући, Зукорлић је оценио да је данашња свечаност била својеврсни "фестивал заједништва, сусрета и радости бројних људи".

Упитан зашто се џамија зове Мухаџир, што на турском значи досељеник, он је рекао да је реч о колоквијалном називу, али да може бити и симболично јер, објаснио је, сви смо ми у неку руку мухаџири.

"Морамо се осећати овде топло као у свом дому", казао је Зукорлић приметивши да би то неко могао протумачити као критику на рачун државе.

"Ми не желимо да то буде критика државе већ желимо да се у Суботици и у нашој џамији осећамо као интегрисани грађани овог друштва", рекао је муфтија.

Он је захвалио Турској што је, како је рекао, донела ислам али и потребан новац за завршетак Мухаџир џамије.

"Турска је наш стратешки партнер не само по питању муслиманске ствари него је стратешки партнер и читавој Европи", казао је он.

Зукорлић је указао да је Суботица као мултиетничка средина најплоднија и најплеменитија за идеје и афирмисање исламских вредности.

"Суботица је до сада представља Балкан, а од данас она представља Европу", рекао је главни муфтија поручивши да је заједништво треба посматрати кроз различитости, а различитости кроз заједништво.

"Дозволили смо да прашина покрије вредности, а оне су увек заједничке", закључио је муфтија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи