Годишњица бомбардовања РТС-а

Ноћас се навршава 14 година од напада НАТО на РТС. У ноћи 23. априла 1999. у два сата и шет минута НАТО је у напду на зграду телевизије усмртио 16 радника РТС-а. То је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

У бомбардовању НАТО убијено је 16 запослених радника РТС-а. Напад се догодио у ноћи 23. априла 1999. године у 2 сата и шест минута.

Погинули су Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео миксер, Дарко Стиоменовски (26), техничар у размени, Небојша Стојановић (27), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (34), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма и Слободан Јонтић (54), монтер.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули. 

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" је 2000. године саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије. УНС и Синдикат новинара Србије позвали су новинарске асоцијације и синдикате из држава чланица НАТО да затраже у својим земљама независне истраге тог ратног злочина.

"Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. НАТО није упозорио цивиле иако се зграда налази у густо насељеном градском језгру. Особље у њој налази се 24 часа дневно. Био је то потпуно непотребан напад", навела је та организација.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је, у Београду 2002. године, осуђен на 10 година затвора, због тога што није поштовао наређење тадашње савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС у Абердаревој и у Хиландарској улици. Милановићу је казна истекла 1. септембра 2012. године.

Жанка Стојановић, мајка погинулог радника РТС-а тражила је у више наврата од Републичког јавног тужилаштва да се процесуирају сви одговорни, па и некадашњи Врховни савет одбране.

Мирослав Медић, чији је брат Синиша један од радника РТС-а погинулих у бомбардовању, рекао је да ће породице жртава сваке године обележавати 23. март као годишњицу почетка бомбардовања и 23. април као дан погибије својих најмилијих у нади да се такав злочин више никад неће поновити.

Влада Србије формирала је почетком године  Комисију за разматрање чињеница до којих се дошло у истрагама које су вођене поводом убистава новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића а мандат комисије је проширен и на случај убиства медијских радника Радиотелевизије Србије у бомбардовању 1999. године.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су 24. марта 1999. године и у њима је у 78 дана убијено најмање 2.500 а рањено и повређено више од 12.500 људи.

У пролеће сваке године у знак успомене на погинуле медијске раднике РТС одржава се меморијални турнир у малом фудбалу под називом "Играјмо за 16".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2013, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Tuga velika

Saučešće porodicama Zna se ko je kriv muka mi je da se to i dalje negovori ubica je onaj ko je naredio i povukao obarač.

(уторак, 23. апр 2013, 00:48) - anonymous [нерегистровани]

Poginuli su za Srbiju

Na radnom mestu mucki ubijeni od NATO-a.

(уторак, 23. апр 2013, 00:29) - Filip Barac [нерегистровани]

pamtim im lica

Poznavao sam cetvoro njih licno. Imao srece da ne radim to vece.Ja pamtim Ivana, Slavisu, Baneta i Tomu. Svi drugaciji jedno od drugog karakterom ali zato svi profi sve do jednog!
Volim ideju 16 za fucu!!!

(понедељак, 22. апр 2013, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

1999-23/4

Neka im je Vecna Slava, i nikad da se ne zaboravi.Nikad nisu imali razlog da bombarduju Srbiju.A ne da se vade na neki potpis, nisu ni na to imali pravo.Mislim da bi jednako bilo i da se potpisalo, i ne krivim srpske politicare zbog 1999.

(понедељак, 22. апр 2013, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Bila je to pogrešna odluka NATO-a i zapada

Bila je to namera NATO i Zapada, i niko od njih do sad nije rekao da smatra da je bila pogresna

(понедељак, 22. апр 2013, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Saučešće porodicama

Bila je to pogrešna odluka NATO-a i zapada, nisu smeli tako mogli su i na drugi način zaustaviti propagandu "Miloševićeve mašinerije".Izgubljeni životi poginulih neka bude pouka budućim političarima kako NE treba voditi politiku države.sin Srbije

(понедељак, 22. апр 2013, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

zasto

Sve je bilo za dzabe. Sto nismo potpisali 1999.