Читај ми!

Традиционалне куће, енергетски ефикасне

Обезбеђена су средства за изградњу социјалних кућа, које ће бити изграђене у духу традиционалне српске архитектуре. Те куће биће енергетски ефикасне, најављује Удружење Српска кућа, које се представило на сајму грађевине. Цена изградње биће око 300 евра по квадрату, а градиће их домаће фирме.

Пројекти социјалне станоградње за које су обезбеђена средства, биће изграђени у духу традиционалне српске архитектуре. Како најављује Министарство грађевинарства и урбанизма, такви пројекти биће доступни свима који желе да граде поштујући традицију.

На Сајму грађевинарства представило се и национално удружење Српске куће.

Уз примену искустава народног градитељства у савременом пројектовању, планови за моравску, брдску, планинску или војвођанску кућу, добијаће се у складу са поднебљем где се гради.

Славољуб Закић из Националног удружења Српске куће каже да ће куће у од самог старта енергетски ефикасне.

"Наши стари нису знали за појам енергетске ефикасности од избора локације, од материјала који је био на самој локацији, знали да одаберу енергетски ефикасне материјале - то су природни материјали - дрво, камен, цигла, цреп", каже Закић.

Цена изградње биће око 300 евра по квадрату, а градиће их домаће фирме. До сада се Министарству грађевине пријавило око хиљаду и по људи који желе да граде следећи искуства народног градитељства.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић каже да ће подржати финансирање пројектне документације.

"Дали смо средства општинама које су нашле локације да граде српску кућу и многе општине су се пријавиле да подрже изградњу српске куће и сви су одушевљени да ће бити првенствено домаћи материјали", каже Илић.

И произвођачи монтажних кућа све више се опредељују за традицију као узор.

Небојша Јанковић из фирме "Стеко монтажне куће" каже да су се ове године одлучили за српску архитектуру, тачније архитектуру централне Србије.

"Сматрамо да је време да се вратимо оним нашим правим вредностима бар визуелно, а што се тиче квалитета користили смо најновије технонологије у самој градњи и најновије и најквалитетније материјале", каже Јанковић.

У акцији Министарства грађевине, пре око 15 година, више од 2.000 идејних пројеката, инспирисаних најбољим решењима традиционалне српске архитектуре у равничарским, брдским и планинским подручјима, прослеђено је општинама и окрузима широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара