Читај ми!

Како је заборављена опасна "Зозовача"

Смртоносна ракија "зозовача", од које је пре 15 година умрло 43 људи, још увек није уништена. За то време чувана је у необезбеђеном магацину Центра за виноградарство и винарство у Нишу, из кога је јуче украдена.

После јучерашње крађе алкохолних пића из Центра за виноградарство и винарство у Нишу, јавност је сазнала да смртоносна ракија, позната као "зозовача", није уништена ни после 15 година.

Магацин Центра је, после крађе, добио 24-очасовно полицијско обезбеђење, али је до сада је био само под кључем. Поставља се питање зашто је толико дуго чувана у необезбеђеном магацину.

Директор Центра за виноградарство и винарство у Нишу Милош Ристић каже да Центар није надлежан за чување и да им је спорна ракија дата на чување "стицајем околности", па je ту остала заборављена.

Око 4.000 литара спорне ракије уништено је у крушевачкој топлани 2002. године. Преостала количина, која је у међувремену коришћена у доказном поступку у случају Живадиновић, није уништена 2009. због непотпуне документације.

"Није било мишљења еколошког инспектора и људи из топлане су одбили то да ураде. Онда је око 700 литара тог алкохола, у стакленим флашама, враћено у Ниш", наводи директор Градске топлане Крушевац Драган Аздејковић.

Портпаролка Вишег суда у Нишу Татјана Савић Цветановић истиче да је од тренутка када је окружни суд у Нишу донео правоснажну судску одлуку, да се алкохол уништи, то више није његова надлежност.

Министарство енергетике је саопштило да је неопходно предузети све мере како би се заштитили људи и животна средина.

Мирослав Живадиновић одслужио је затворску казну, која је са првобитних 15 преиначена на 12 година. Ракија "зозовача", од које је 1997. и 1998. године умрло је 43 од 56 људи који су се њоме отровали, још није уништена.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво