Читај ми!

Укључити и заступника породица у истрагу

У Комисију за истину о убиствима новинара треба хитно да буде укључен и барем један заступник породица жртава и да се формира четврта радна група истражно-полицијског тима за тај случај, предложено је председнику те комисије Верану Матићи у првом потпредседнику Александру Вучићу.

Председнику Комисије за истину о убиствима новинара Верану Матићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу предат предлог да се у Комисију хитно буде укључен и барем један заступник породица жртава и да се формира четврта радна група истражно-полицијског тима и за тај случај.

Предлог су предали представница породица жртава радника РТС-а погинулих у НАТО бомбардовању 1999. године Жанка Стојановић и Центар за евроатланске студије из Београда (ЦЕАС).

Формирање овакве радне групе обећало је и Републичко јавно тужилаштво још пре равно годину дана, у марту 2012. године.

Породице и ЦЕАС су Комисији и Влади Србије предложили да у име породица жртава НАТО бомбардовања РТС, чланови комисије буду Мирослав Бојчић и/или Зоран Јанић.

Мирослав Бојчић (1959) је бивши уредник у новинској агенцији Бета, који је годинама истраживао случај РТС-а и породицама континуирано пружао непроцењиву помоћ у утврђивању чињеница о погибји њихових најмилих.

Он је, у вези тог случаја, већ сарађивао са Специјалном тужилаштвом за организовани криминал, тако да ће укључењем у Комисију заправо само наставити већ започет посао.

Зоран Јанић (1960) је аутор књиге "Тишина у Абердаревој", која је добила награду Независног удружења новинара "Душан Богавац" за 2006. годину.

Јанић је, такође, пружао непроцењиву помоћ породицама у утврђивању чињеница о погибији њихових ближњих.

Представници породица и ЦЕАС поздрављају одлуку Комисије и Владе да усвоје њихову иницијативу да и случај РТС уврсте у мандат рада Комисије, и надају се да ће и овај њихов предлог бити прихваћен, те да ће о њеном раду у будуће бити директно информисани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара