Читај ми!

Преминуо Мића Орловић

Дугогодишњи новинар, уредник и водитељ РТС-а Милоје-Мића Орловић преминуо је данас у Београду. Мића Орловић је био први водитељ Дневника Телевизије Београд.

Милоје-Мића Орловић, први водитељ Дневника, дугогодишњи новинар, уредник и водитељ РТС-а, преминуо је данас у Београду. Симболично, на дан када је пре 55 година телевизија, и званично, постала Радио-телевизија Београд.

Доајен РТС-а остаће упамћен и као водитељ првог Дневника. Рођен је 28. маја 1934. године у Ваљеву. Одрастао је у Приштини и Ваљеву заједно са млађим братом Драганом који се касније, такође, бавио новинарством и једно време био уредник дневног листа Политика експрес. Има једну кћер.

Орловић је завршио Филолошки факултет у Београду. Током студија радио је као спортски новинар. Био је стандардни репрезентативац студентске кошаркашке репрезентације Југославије коју је тих година оформио и са успехом водио Ранко Жеравица.

На програму Радио Београда први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер са фудбалске утакмице ОФК Београд–Напредак Крушевац.

Почетком маја 1958. године, Мића Орловић је у току гостовања великана позоришне сцене из Београда Марије Црнобори и Љубише Јовановића у Загребу, учествовао у реализацији првог телевизијског приказа у оквиру размене ТВ новинара Београда и Загреба.

Телевизија Београд је 23. августа 1958. године емитовала први ТВ Дневник информативно-политичког програма чији је водитељ био Мића Орловић.

О том искуству је једном приликом рекао: "Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

И први и последњи испит положио је без грешке. Памтићемо га као спикера, водитеља многобројних квизова које је, можда, обележио више он него победници.

Телевизија једнако Мића Орловић и обратно, каже уредница емисије Трезор на РТС-у Бојана Андрић. Истиче да је постао Мића Орловић онда када је почео да води квиз – тада се показала његова даровитост.

"Ваљда је једини човек који може да хода напред, уназад, да вуче каблове, да држи микрофон, да разговара, да сам говори, шармира публику, да баца своје стрелице около, да буде духовит, говори ван текста и говори оно што треба да говори", каже Бојана Андрић.

Кад Мића проговори, лустери Кристалне дворане у Опатији почињу да се тресу, сећа се некадашња водитељка Телевизије Београд Дуња Ланго.

"Морам да се насмешим у овом тужном тренутку, чини ми се да тако треба. Ако неко није отишао, него остао, онда човек тако треба да се понаша", каже Дуња Ланго.

Мића Орловић је професионални новинар био од 1956. године, а уредник од 1967. године. Орловић је остварио више од 170 репортажа, као и 300 интервјуа, више од 200 ТВ репортажа, 80 радио-емисија, 1.300 ТВ емисија.

Носилац је многобројнх признања и новинарских награда, а у пенизију је отишао са места уредника Програма за иностранство. Учествовао је у реализацији два квиза, Гинис и Историја српског народа.

Датум и време сахране Миће Орловића биће накнадно објављени.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи