Вакцине против тетануса има довољно

Вакцине против тетануса има довољно и обавеза сваке здравствене установе је да преко својих добављача набави потребне вакцине, напомињу у Министарству здравља.

Институт за имонологију и виросологију "Торлак" има довољно количина те вакцине и у овом тренутку располаже са 1.800.000 доза вакцине "Тетаваксил - Т" у ампулама, серије за коју је сертификат добијен у агенцији 12. августа ове године.

У појединим београдским домовима здравља и апотекама нема вакцине против тетануса, али се не наводи разлог несташице, док Дом здавља Врачар има довољне количине те вакцине.

Извршни директор Института за имонологију и вирусологију "Торлак" Душанка Николић, потврдила је да Институт има довољно свих вакцина које су обавезне по програму вакцинације у нашој земљи, које прозводи тај институт, а ту су и вакцине против тетануса.

Николићева сматра да су тврдње неких београдских апотека и домова здравља "изговор што се на време нису снабдели."

"У овом моменту имамо све. Вакцина против тетануса тренутно у нашим магацинима има 200.000 доза," напоменула је Николићева.

Николићева је навела да сви могу да буду снабдевени вакцинама против тетануса, истакавши да је је то обавезан вид вакцинације, врло важна заштита код свих повреда и да сваки дом здравља мора да има има довољно доза.

Портпарол Агенције за лекове и медицинска средства Србије Александар Туцовић, навео је да је од почетка године Агенција издала 22 сертификата о одговарајућем квалитету вакцине против тенуса "Тетаваксал-Т," који производи Институт "Торлак," као и да је сада у току контрола 13. серије те вакцине.

Туцовић је истакао да Агенцији није познато због чега је дошло до несташица вакцина у неким домовима здравља.

У Институту за јавно здравље "Батут," тврде да не постоји несташица вакцине против тетануса, јер је из претходне серије остало још око 120.000 нерасподељених вакцина, док око 180.000 вакцина против тетануса из актуелне серије, тек треба да буде распоредељено.

број коментара 0 Пошаљи коментар