Читај ми!

Свака друга жена жртва насиља

У Србији од почетка године убијено 28 жена. Свака друга жена преживела неку врсту насиља. Не постоје механизми који би пмогли жени на адекватан начин, каже за РТС Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве насиља и поручује женама да не трпе насиље.

Од почетка године у Србији је убијено 28 жена и све су познавале свог убицу, упозоравају и представници невладиних организација и Управе за родну равноправност. Најновија истраживања показују да је свака друга жена преживела неку врсту насиља.

Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве насиља гостујући у Дневнику РТС-а рекла да насиље у породици у Србији није у порасту, али се о насиљу много више прича и пише, па се стиче такав утисак.

Ипак, живимо у патријархалној средини где насиље толерише, можемо да говоримо о најтежим облицима насиља, додаје Станојевићева.

Према њеним речима, жене које одлуче да потраже помоћ наилазе на зид због тога што Србија нема механизме одговарајуће помоћи за жене жртве насиља.

"Жена жртва насиља треба да се обрати полицији која да помогне у датом моменту и да покрене поступак код јавног тужилаштва", каже Весна Станојевић.

"Нажалост, то није тако, без обзира на то што нас многи убеђују да то све функционише савршено. Нама стотине жена прође кроз сигурне куће и знам на које проблеме наилазе кад траже помоћ институција", објашњава Станојевићева.

Она решење види у заједничком стварању механизма, јер "докле год све зависи од воље појединца, нећемо моћи да знамо шта ради полиција, шта ради тужилаштво, који су рокови судовима да одлучују о предметима насиља у породици".

Станојевићева као проблеме види и то што се поступак прекида уколико жена одустане и то што се не спроводи забрана приласка жртви.

"Жене спас траже у сигурним кућама, али оне су привремено решење. Добро је да их има, у њима је спасен живот 41 жене", подсећа Станојевићева и додаје да су се ове године у сигурној кући родиле две бебе.

Она каже да подржава акте и конвенције који могу да помогну, али да је пре присталица праксе која ће да донесе видљиве резултате.

"Док се акта примене, прођу стотине жена кроз сигурне куће и оне немају адекватно решење кад изађу. Бићу уз то, али да се паралелно ради и на њиховом збрињавању", објашњава Весна Станојевић и поручује женама да не трпе насиље и да се обрате институцијама које могу да помогну.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво