Читај ми!

За куваре нема кризе

Гастрономи са дипломом високе школе брзо и лако проналазе посао. Угоститељство се развија без обзира на економску кризу и природне катастрофе. Кувари и посластичари кажу да је посао тежак, али се труд и рад могу исплатити за кратко време.

Кувар или посластичар нису међу онима који посао траже месецима. Напротив, запошљавају се и брзо и лако, показују подаци Центра за запошљавање.

Бранко Кисић и Марија Спасић студирају Високу хотелијерску школу, он је кувар,а она посластичарка. Недавно су се вратили са европског такмичења где је свако у својој области освојио златну медаљу. Обоје се слажу да је за овај успех било потребно много труда. Два месеца пред такмичење радили су без иједног слободног дана. Заједничко им је и то што обоје воле свој посао.

Бранко Кисић каже да је то креативан посао који га испуњава, и истиче да се баш због тога одлучио за куварство.

Према речима Марије Спасић, идеју за будуће занимање добила је од своје мајке и брата, који је такође кувар по струци.

Марија и Бранко скоро половину свог трогодишњег школовања проводе у практичној настави. Сада су на пракси у једном од луксузних београдских хотела. Њихов наставник куварства који их је припремао за такмичење, Горан Ковачевић, каже да је ово тежак физички посао који захтева доста одрицања.

"Постоје неке основе које ће увек бити исте у ком год правцу гастрономија крене. Поред тог теоријског дела који они уче на Високој хотелијерској школи, мислим да је најбитније пробудити у њима креативност", истиче Ковачевић.

Велики број послодаваца тражи куваре и посластичаре, тако је и на Инфостуду.

Како објашњава Елена Ердељановић, са сајта за запошљавање Инфостуд, већа је понуда послодаваца који траже куваре и посластичаре, поготово када се ради о неким високо квалификованим позицијама.

Бројеви показују да су "гастрономске" плате углавном веће од просечних. Ипак, врло високе зараде долазе тек када се неки кувар докаже у свом послу. Стручњаци кажу да када сте тражени на тржишту рада, имате привилегију да бирате послодавца, али и плату.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво