Читај ми!

Владика Порфирије: Насиље неприхватљиво

Експлицитан став Српске православне цркве јесте да су методе насиља апсолутно неприхватљиве за лечење било које болести, каже владика јегарски Порфирије.

Јегарски епископ Српске православне цркве Порфирије осудио је сваку насилну методу у лечењу болести зависности.

Владика Порфирије је на конференцији за новинаре у црквеној комуни за лечење болести зависности "Земља живих" у Ченеју крај Новог Сада рекао да је експлицитан став СПЦ да су методе насиља апсолутно неприхватљиве за било какво лечење било које болести.

"О томе могу да посведоче сви момци који су у нашој комуни, као и сви који су у другим кућама. Наш темељ и оквир је искључиво љубав", рекао је Порфирије под чијим окриљем ради та комуна.

Он је додао да је у комуни све транспарентно, да нема никакве мистификације и да све функционише на том принципу.

Члан Градског већа Новог Сада за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Милан Ђукић посетио је Центар за рехабилитацију зависника "Земља живих". Он је најавио формирање "грађанске комуне" за лечење болести зависности и рекао да ће власти наставити подршку осталим комунама које раде у складу са законом.

Градске власти не желе да због убиства једног штићеника, у Центру за одвикавање "Сретење" код Јадранске Лешнице, "падне сенка" и на комуне које раде добро и по закону, рекао је Ђукић и оценио да друштво мора да промени однос према особама изленим од болести, које желе место у друштву.

Ђукић је обишао и Рехабилитационе центре "Раскршће" у Ченеју и "Дуга" у Новом Саду.

Штићеник: Перановић ме је тукао

Некадашњи штићеник Дома за лечење болести зависности у Јадранској Лешници Ђорђе Андрејић рекао је да га је свештеник Бранислав Перановић, који је осумњичен за убиство једног штићеника, тукао током његовог кратког боравка у том дому.

Андрејић је агенцији Бета рекао да је у тај дом смештен на превару, односно да су у пет ујутру једнога дана дошла двојица мушкараца код њега кући и представила се као полицајци. Додао је да су му рекли да треба да препозна неке људе и навео да га то није изненадило јер се такве ствари дешавају у свету наркоманије.

Међутим, испричао је Андрејић, схватио је да га воде ван Београда и уплашио се када су прошли и кроз Лозницу и одједном се нашли на макадаму у некој шуми. Потом су га оставили испред зграде у облику ћиричног слова "П" где су шетале групице мушкараца.

Бивши штићеник дома у Лешници испричао је да се током свог седмодневног боравка једном приликом пожалио Перановићу да се не осећа добро, на шта је овај узвратио батинама.

Андрејић, који се након распуштања дома у Јадранској Лешници налази у центру "Раскршће" у Ченеју, рекао је да је имао модрице по телу, а на његовом десном оку видљив је пукнути капилар и модрица за коју је рекао да му је нанео свештеник Бранислав Перановић.

Андрејић је рекао да је десет година радио као новинар у листу Политика и да жели да јавности исприча шта се догађало у Јадранској Лешници и каквим методама се служио свештеник Перановић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. авг 2012, 19:54) - anonymous [нерегистровани]

Odvikavanje od droge

Najlepse molim da mi neko odgovori na sledeca dva pitanja: 1.Da li postoji i jedna druga drzava u svetu osim Srbije u kojoj crkva i njene institucije imaju pravo da se bave ovim problemom; 2. Kako je moguce da nadlezni organi u Srbiji nisu reagovali posle onog uzasnog udaranja lopatom po zadnjem delu tela onih mladih ljudi. Nisu tom coveku zabranili da se bavi ovom problematikom pa je doslo do stravicnog ubistva nesretnog mladica.