УНС: Пронађите убице новинара на Косову

Испред седишта Еулекса у Приштини, представници УНС-а одржали миран протест. Од шефа мисије Ив де Кермабона затражено покретање истраге о несталим колегама и откривање убица новинара на Косову и Метохији. Исправити грешку и унети имена свих колега у евиденцију Комитета за заштиту новинара, поручила Љиљана Смајловић.

Удружење новинара Србије, са својим огранком Друштво новинара Косова и Метохије, одржало је испред седишта Еулекса у Приштини миран протест, затраживши од те мисије да расветли убиства и отмице новинара до којих је дошло у периоду од 1998. до краја 2000. године.

Новинари, који су носили фотографије убијених и киднапованих колега, истакли су испред седишта Еулекса велики транспарент, на коме је на српском и албанском језику писало "Вратите нам наше колеге".

Заједно са члановима УНС и ДНКиМ били су и чланови породица киднапованих новинара.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је да је протест у Приштини организован "зато што убијени новинари нигде нису пописани, није им одата пошта, а нема их ни у евиденцији Комитета за заштиту новинара у Њујорку".

Смајловић је најавила иницијативу УНС-а Комитету, како би се исправила грешка и унела имена свих "колега у њихову евиденцију, да би новинарска струка могла да одаје почаст и њима, као и свим колегама који су страдали обављајући новинарску дужност".

Протест је привукао велику пажњу албанских и српских медија, протекао је без инцидената, а обезбеђивали су га припадници Косовске полицијске службе.

Новинари су захтеве предали шефу Еулекса Ив де Кермабону, с којим су разговарали и о неопходности формирања ТВ канала на српском језику који би покривао целу територију Покрајине, и о проблемима којима су изложени српски медији на Косову.

УНС подсећа да су 1998. године нестали Славко Перенић и Ђуро Славуј, екипа Радио Приштине, 1999. године Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике", а 2000. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова.

До данас нису откривене убице новинара Александра Симовића, који је нестао 1999. године, а чији су посмртни остаци пронађени, као ни фоторепортера Момира Стокуће, убијеног 1999. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара