Читај ми!

"Сретење" на захтев родитеља

Епископ шабачки Лаврентије каже да је Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници формиран на захтев родитеља зависника. Да није дат благослов, црква би била критикована, навео владика, уз жаљење што је губитком једног живота добра намера доведена у питање.

Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници, у којем је претучен и преминуо један штићеник, отворен је по захтеву родитеља зависника, рекао је владика шабачки Лаврентије.  

"Велики број породица наркомана годинама је вапио за помоћ да се на овом простору формира центар за њихово збрињавање и лечење. Ми смо изашли у сусрет њиховом апелу и основали Центар", наводи се у саопштењу епископа Лаврентија.

"Да смо одбили да дамо благослов за рад овога Центра били би, вероватно, изложени критикама и оптужбама да Црква ништа не ради, да не разуме време, да не брине о свом народу, да је неактивна, да је конзервативна, да није као црква у Европи", навео је владика Лаврентије.

Према његовом мишљењу, у Центру за одвикавање од дрога спасени су многи млади људи, али је све доведено у питање губитком једног живота.

Епископ је навео да је током службе у Европи упознао рад сличних центара при цркви, али је изразио сумњу да је наше друштво способно за такав вид лечења зависника.

"Очито је да код нас, после свих искушења и ломова кроз које је наше друштво прошло и пролази, тако нешто не може довољно добро да функционише. Очигледно није довољна само добра намера, каква је била наша. Потребан је, пре свега, висок ступањ одговорности, затим, стручност, компетентност, искуство и знање, као и шира друштвена подршка. Свега тога, бар када је у питању овај посао, нама недостаје", навео је Лаврентије.

Епископ је упутио извињење јавности која је трагичним догађајем у Центру за одвикавање од дрога "Сретење" узнемирена.

У том Центру, у понедељак 6. августа, пронађено је тело штићеника Небојше Зарупца, а за његову смрт окривљен је свештеник Бранислав Перановић, управник Центра.

Према наводима истражног судије Слободана Велисављевића, Перановић је осумњичен за убиство наношењем бројних удараца дрвеном мотком и песницама, што је изазвало повраћање и гушење желудачним соком. 

Перановићу је одређен једномесечни притвор, а епископ Лаврентије га је суспендовао до окончања поступка. Центар у Јадранској Лешници код Лознице званично је затворен одлуком Епархије шабачке.

Перановић је у жижу јавности доспео 2009. године пошто је објављен снимак како су штићеници центра "Црна река", чији је управник раније био, пребијани лопатом. Црква је тада почела судски поступак против свештеника, али он није окончан, као ни грађанска парница против њега.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. авг 2012, 22:42) - Slavica [нерегистровани]

Bolesti Zavisnosti

Da li ste videli kako mogu biti brutalni pohlepni likovi kad im ustreba novac?

Da li ste videli brutalnost roditelja kad oblikuju svoju decu.

(понедељак, 13. авг 2012, 20:41) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на:"Сви који пишу коментаре"

Да, проблем је велики али нигде и никада нисам чуо да се тај проблем лечи лопатама или штанглама, па ни песницама. Колико знам поповски алат је крст, кандило, босиљак света водица и томе слично а не лопата штангла или боксерске песнице.

(понедељак, 13. авг 2012, 19:00) - Патриот [нерегистровани]

Требало је још нешто!

Све ово што је рекао владика да је требало чинити требало је заиста чинити, али је требало и контролисати шта и како се тамо ради и ко то ради.А када је један свештеник већ био насилник исто тако као и његови сарадници, крив је и онај ко му је дозволио да се поново бави послом на коме је већ забрљао.Не треба се сада правдати него прихватити кривицу за учињено или пропуштено а не заташкавати по принципу сви смо криви, то значи да у пракси нико није крив јер никада не могу сви да одговарају па ће се и кривац извући.Није руководство цркве које је дозволило тај посао толико наивно да није ништа знало шта се тамо догађа, поготову када се знало кога поставља за руководиоца.Ако је он радио на своју руку дали то значи да у ПЦ влада анархија и нико не зна шта ко ради

(понедељак, 13. авг 2012, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

Svi koji pisu komentare,

za vas imam samo jedno pitanje: Da li ste ikada videli narkomana, u kojoj meri moze biti brutalan, kada mu ustreba droga?

(понедељак, 13. авг 2012, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Re: aa

Crkvi sudi pred crkvenim sudom i to nema veze sa gradjanskon parnicom i civilnim sudstvom.
Ne zelim da drzim niciju stranu u ovoj prici ipak...
Moja sestra je dugogodisnji narkoman. O brojnim pokusajima lecenja u zemlji i inostranstvu da ne pricam. Svaki put se vracala "izlecena" i svaki put postala povratnik. O problemima koje je stvarala porodici suvisno je reci bilo sta. Ipak, udala se, dobila decu, nastavila po starom. Vrhunac je bio kada je gotovo ubila svoje mladje dete, pred ocima starijeg deteta.
Sada je ponovo na lecenju i ne znam hoce li ovaj put uspeti.
Ali verujte posle godina, decenija, borbe, mene vise nista ne cudi i nemam razumevanja i opravdanja.
Svako sebi bira dobro ili lose. I ne mogu vise da opravdavam one koji svesno biraju zlo, unistavaju sve oko sebe i jos ocekuju sazaljenje i razumevanje.

(понедељак, 13. авг 2012, 16:10) - mika [нерегистровани]

Problem

Ne bih zelela da opravdavam crkvu niti da opravdavam nasilje ali je zaista tesko leciti zavisnike od narkotika.Svi su u sustini digli ruke od njih cak i porodica i retki su slucajevi centara koji nude neki drugi nacin lecenja a ne metadon.Problem narkomanije je veoma izrazen i nece se resiti tek tako.

(понедељак, 13. авг 2012, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

tako se ne lijece bolesnici...

Pa ne mozes ti prebijati da bi ga izlijecio.I da se izlijeci od droge moze imati druge traume u zivotu.Rad sa narkomanima je veoma slozen posao i zahtijeva visoku strucnost.

(понедељак, 13. авг 2012, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

dobre namere

Preosvećeni vladiko, ako Crkva u saglasnosti sa Državom ima pravo da se bavi lečenjem narkomana, to ne znači da time može da se bav bilo ko, ponajmanje Peranović koji je već pokazao svoje pravo lice. Pored dobrih namera , neophodna je i odgovornost. Kako biste sudili vozaču koji bez ikakve loše namere nekoga pregazi? Još nisam čula da se u presudi uzima u obzir broj putnika koje je tokom svog radnog veka prevezao. Ako je Gospod ni kriv ni dužan onako stradao, zašto branite ovog prestupnika i smutljivca?

(понедељак, 13. авг 2012, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

aa

Kako crkva moze da pocne sudski postupak??? Tuzilastvo je pokrenulo sudski postupak!!
A da je crkva nesto preduzela Peranovic bi bio jos 2009.g. raščinjen.

(понедељак, 13. авг 2012, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

pravda

vidis brate da u ovoj zemlji pojedini ljudi mogu da rade sve