Читај ми!

Афера "Фајзер": У Србији сви изненађени

Републичко јавно тужилаштво испитаће наводе америчких колега да је фармацеутска компанија "Фајзер" и у Србији давала мито да би продавала лекове, сазнаје РТС.

Наводе да је америчка фармацеутска компанија "Фајзер" подмићивала и српске лекаре и здравствене званичнике како би регистровала нови лек на нашем тржишту и повећала продају испитиваће Републичко јавно тужилаштво.

Како РТС незванично сазнаје, биће проверени сви наводи из пријаве коју је Комисија за хартије Сједињених Америчких Држава поднела против те фармацеутске компаније, а који се односе на Србију.

Уколико се утврди да постоји сумња да је неко прекршио закон биће донета одлука о евентуалном покретању кривичног поступка.

У најновијој фармацеутској афери наводи се да је америчка компанија "Фајзер" десет година, од 1997. до 2007. подмићивала и лекаре и високопозициониране здравствене званичнике у Србији, Хрватској, Чешкој, Италији, Кини... и да су на мито дали милионе долара.

У Удружењу које окупља произвођаче иновативних лекова у Србији, а чија је чланица и "Фајзер", кажу да немају податке о евентуланом кршењу прописа.

Ја таквих индиција немам и позивам свако ко има те податке да се обрати удружењу, ако су етичке повреде, а за све друго надлежним органима ове земље", рекао је Бојан Тркуља, председник Удружења Иновија.

И у Министарству здравља наводе да немају податак о којим лекарима или установама је реч. Подсећају да су односи лекара и фармацеутских кућа уређени у складу са европским прописима.

"Ти прописи у суштини омогућавају лекарима да имају право да у сарадњи са индустријом одлазе на конгресе, стичу нова знања, али свакако немају право да прописују или протежирају одређене спонзоре који су им платили такав пут", рекла је Зорица Павловић из Министарства здравља.

Павловићева каже да  су то спорадични случајеви и верује да они не могу нарушити сигурнст грађана и здравственог система. 

"Фармацеустке куће су у обавези да све што спонзоришу ставе на свој сајт, значи да инспекције, било да су питању пореска или здравствена инспекција могу да се информишу да ли се фармацеутска кућа придржавала правилника, а правилник је јасан, сваку ситуацију добро регулише", каже директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић.

Ипак, изјаве неких лекара у Србији, али и у суседним земљма, да од количине преписаних лекова неког произвођача зависи да ли ће им бити плаћен одлазак на неки конгрес, отварају сумњу да ли доктор у таквој ситуацији преписује лек који је најбољи за пацијента или онај који му плаћа пут.

"У примарној здравственој заштити радим већ 20 година, а терапију коју преписујем прилагођавам сваком пацијенту понаособ", каже Мирјана Миладиновић из Дома здравља Палилуа.

А какве су шансе да ускоро сазнамо кога је све подмићивала америчка компанија, можда најбоље говори вест да је "Фајзер" пристао да америчкој влади плати 60 милиона долара казне, кко би се повукле оптужбе.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2012, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

epp

a tek razne reklame po hodnicima i ordinacijama zdravstvenih ustanova...

(петак, 10. авг 2012, 15:09) - anonymous [нерегистровани]

lelari

kongresi se plaćaju da bi se na njima nešto naušilo a ne da bi se pisali lekovi, bar ja tako radim!! I mislim da nisam korumpiran već željan znanja! Država traži da svake godine imaš određen broj predavanja tj. bodova ako bih to plaćao iz svog đepa (prevoz, kotizacija i smeštaj), od čega bi onda živeo!! A plate su nedovoljne za život i usavršavanje!!

(петак, 10. авг 2012, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Balkan

Sve sto sam stariji sve vise mi se otvaraju oci,bio sam slep od ljubavi prema Srbiji pa sam uvek pokusavao da branim situaciju koja je bila i uvek govorio bice bolje ali polako shvatam da nece nikada.Vecina naseg naroda,na bilo kom polozaju da jesu,gleda samo svoj interes a za drzavu i narod u njoj ih bas briga.Malo je patriota da bi u ovoj drzavi mogli nesto da promene,ovi drugi su uvek bili i bice jaci.

(петак, 10. авг 2012, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Nedopušteno

Ako vam neko plaća kongres, odnosno putovanje i smeštaj, da biste prepisivali njegove proizvode- "lekove", šta je to, nego podmićivanje. Pri tome niko od lekara nema pojma kakvi su to lekovi. Mogu da budu i otrovi. A naše lekove ne prodaju, pa ćemo zatvoriti našu industriju i ljude na ulicu.
Najstrože kazne za ovakvo ponašanje da im više ne pada na pamet. Još imaju obraza da davaju ovakve izjave. Ako nemamo zakon za ovakve odnose, hitno ga napisati.

(петак, 10. авг 2012, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Jad i beda

Na žalost jadni smo i bedni smo.

(петак, 10. авг 2012, 13:13) - Knez [нерегистровани]

Ovi od juče

U principu pitam (apotekara)ima li jeftiniji lijek. U pravilu se pojavi domaći proizvođač. U globalu doktor nezna šta sam kupio. Apotekar ukalkulisan sa više strana. Talasaj ko kako može.

(петак, 10. авг 2012, 08:59) - anonymous [нерегистровани]

Bolest

Ma kako su sada svi iznenadjeni, pa mi pacijenti to znamo jer smo osetili na svojoj koži kada nam lekar umesto domaćeg leka sa liste preporučuje bolji i efikasniji lek za našu bolest neke strane kompanije i još nam napišu na listić naziv leka, a još preporuče u kojoj ga privatnoj apoteci možemo kupiti. isto tako nam umesto uputa za specijalistički pregled u državnoj ustanovi, savetuju da bolest ne može da čeka, a u ovim ustanovama se dugo čeka ,pa nam i tu napišu ime i adresu privatnog specijaliste koji je "odličan i nema čekanja".

(петак, 10. авг 2012, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

hm.

apsurd ali istina, medicina najveci biznis.

(петак, 10. авг 2012, 05:48) - anonymous [нерегистровани]

Novi Svetski Poredak

Zele da nas potruju, a mi pristajemo na to za novac. Svest nam je na nivou ribice.

(петак, 10. авг 2012, 03:16) - anonymous [нерегистровани]

Iznenadjeni

Pazi, kao oni iznenadjeni..