Читај ми!

Перановић осумњичен за убиство штићеника

Штићеник Центра за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници убијен је синоћ. Управник Центра Бранислав Перановић осумњичен је да је штићеника ударио шипком у главу и усмртио. Епархија шабачка најављује да ће Црквени суд предузети мере из своје надлежности.

У Јадранској Лешници код Лознице синоћ је убијен штићеник Центра за одвикавање од дроге "Сретење". Управник Центра, протојереј Бранислав Перановић, осумњичен је да је штићеника ударио у главу и усмртио на лицу места. Перановић га је, наводно, напао јер је посумњао да је унео дрогу у двориште.

Перановић је ухапшен и одређено му је полицијско задржавање до 48 сати због постојања основане сумње да је извршио кривично дело убиства. "Сумња се да је Бранислав П. у понедељак, 6. августа, око 20.30 лишио живота Н. З. (39) из Ваљева", наводи се у саопштењу Полицијске управе Шабац.

После истека мере задржавања, Перановић ће, уз кривичну пријаву, бити приведен на саслушање истражном судији Вишег суда у Шапцу.

Слободан Велисављевић, истражни судија у Шапцу ангажован на том случају, прецизирао је да је штићеник нађен мртав у помоћној кући која је у власништву Перановића.

"Обдукција је у току и данас ћемо утврдити да ли је смрт наступила због повреде нанете тупим предметом у главу или је нешто друго у питању. Штићеник је у центру био дуже од шест месеци", рекао је Велисављевић.

Кућа у којој је тело нађено удаљена је од Центра за одвикавање два километра, указао је Велисављевић.

Министарство здравља је саопштило да ће испитати делатност Православног центра за лечење болести зависности "Сретење" Бранислава Перановића, за који наводе да се не налази у регистру медицинских установа и да зато не може да се бави лечењем болести зависности.

Протојереј Бранислав Перановић јавности је постао познат 2009. године, када се појавио снимак из Рехабилитационог центра за лечење наркомана "Црна Река", где је био управник. На том снимку види се како он и његов сарадник туку своје штићенике лопатама и песницама.

Пре три године протојереј Перановић се правдао да је долазак у Центар добровољан, а да се сила повремено примењује. Његове методе подржавали су и неки родитељи чија су деца била у Црној реци.

У Специјалној болници за болести зависности у Београду кажу да не постоји разлог за лечење ван државних установа. Пре неколико година, начелница те болнице била је у Црној Реци и каже да јој се уопште није свидело оно што је тамо видела.

"Ја сам се тада се питала ко то дозвољава и даље толерише. После тога је наишао онај снимак о батинању и ту сам очекивала да ће друштво и онај ко је меродаван, а ја не знам ко је меродаван, да предузме неке мере. Али нажалост не да нису предузете мере, него је дошло до ове трагичне ситуације", истиче Др Јасна Дараган Савељић.

"Ово је најтрагичнији начин да се покаже да насиље није и не може бити лек ничему, и још једна опомена да ни родитељи ни држава ни друштво не могу те људе који су запали у стравичну животну ситуацију и постали зависници гурнути негде и очекивати да ће неко прљав посао завршити за њих", истиче Заштитник грађана Саша Јанковић.

Иако је, после обелодањивања снимака батинања, Заштитник грађана поднео кривичне пријаве против 9 особа из тог центра, Тужилаштво га је обавестило да у седам случајева нема основа за кривично гоњење.

Пре три године, на захтев Синода Српске православне цркве тадашњи владика Артемије је распустио Центар, а Перановић је претходно смењен са места управника.

Општинско тужилаштво у Тутину поднело је оптужницу против Перановића за кривично дело мучења и насиља, и одлучило да му није потребан притвор. Суђење је крајем прошле године завршено и чека се пресуда тутинског суда.

Перановић је 2010. године дошао у Јадранску Лешницу, где је постао управник Центра за одвикавање од болести зависности "Сретење", на чијем се сајту наводи да је настао издвајањем од Духовно-рехабилитационог центра "Црна Река" и да "своју хуману делатност обавља под надлежношћу Епархије шабачке и Српске православне цркве".

Владика Иринеј: Трагичан и неопростив злочин 

Владика бачки Иринеј, који је и гласноговорник Синода СПЦ, каже за РТС да овде није реч о инциденту, већ "о трагичном и неопростивом злочину".

"Ради се о директном човекоубиству. Најтрагичније је што је виновник тог злочина свештено лице. Од те тужне чињенице не можемо побећи", каже владика бачки.

Напомиње да се тако нешто ретко дешава, "једном у хиљаду година" и истиче да ће "Црква предузети све што треба и све што може".

Када правосудни органи утврде све чињенице, биће покренут и црквено-судски поступак како би Перановић био лишен свештеничког звања или, чак, искључен из црквене заједнице.

Владика Иринеј напомиње да је Синод још 2009. наредио да се против Перановића покрене поступак, али је тадашњи надлежни епископ Артемије одбио то да уради.

Перановић се, како каже, под неразјашњеним околностима поново обрео на истом послу, иако се "показао као насилник, а не као терапеут".

"Непосредно је одговоран само он и нико други. Посредно смо одговорни сви без изузетка у нашем друштву и у нашој земљи, и у цркви и у државним структурама што је он уопште имао могућност да настави да се бави том делатношћу", истиче епископ Иринеј.

Центар "Сретење" био је Перановићев "приватни пројекат" који је, како објашњава владика бачки, имао "генерални благослов" Епархије шабачке.

Владика Иринеј сматра да би "по кратком поступку" требало укинути све центре који не раде у сарадњи са државним органима.

Као позитиван пример, владика је навео пројекат "Земља живих" у манастиру Ковиљу, у којем се ради у сарадњи са лекарима и користе се искључиво проверене црквене и медицинске методе. 

Организација за борбу против наркоманије "Излазак" саопштила је да је убиство штићеника у Јадранској Лешници наставак нестручног и нехуманог односа према зависницима.

Та организација, коју чине бивши зависници, оценила је да држава и одговорне службе нису до краја испитале "случај Црна Река", те је синоћно убиство "последица онога што се могло наслутити".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво