Читај ми!

Перановић осумњичен за убиство штићеника

Штићеник Центра за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници убијен је синоћ. Управник Центра Бранислав Перановић осумњичен је да је штићеника ударио шипком у главу и усмртио. Епархија шабачка најављује да ће Црквени суд предузети мере из своје надлежности.

У Јадранској Лешници код Лознице синоћ је убијен штићеник Центра за одвикавање од дроге "Сретење". Управник Центра, протојереј Бранислав Перановић, осумњичен је да је штићеника ударио у главу и усмртио на лицу места. Перановић га је, наводно, напао јер је посумњао да је унео дрогу у двориште.

Перановић је ухапшен и одређено му је полицијско задржавање до 48 сати због постојања основане сумње да је извршио кривично дело убиства. "Сумња се да је Бранислав П. у понедељак, 6. августа, око 20.30 лишио живота Н. З. (39) из Ваљева", наводи се у саопштењу Полицијске управе Шабац.

После истека мере задржавања, Перановић ће, уз кривичну пријаву, бити приведен на саслушање истражном судији Вишег суда у Шапцу.

Слободан Велисављевић, истражни судија у Шапцу ангажован на том случају, прецизирао је да је штићеник нађен мртав у помоћној кући која је у власништву Перановића.

"Обдукција је у току и данас ћемо утврдити да ли је смрт наступила због повреде нанете тупим предметом у главу или је нешто друго у питању. Штићеник је у центру био дуже од шест месеци", рекао је Велисављевић.

Кућа у којој је тело нађено удаљена је од Центра за одвикавање два километра, указао је Велисављевић.

Министарство здравља је саопштило да ће испитати делатност Православног центра за лечење болести зависности "Сретење" Бранислава Перановића, за који наводе да се не налази у регистру медицинских установа и да зато не може да се бави лечењем болести зависности.

Протојереј Бранислав Перановић јавности је постао познат 2009. године, када се појавио снимак из Рехабилитационог центра за лечење наркомана "Црна Река", где је био управник. На том снимку види се како он и његов сарадник туку своје штићенике лопатама и песницама.

Пре три године протојереј Перановић се правдао да је долазак у Центар добровољан, а да се сила повремено примењује. Његове методе подржавали су и неки родитељи чија су деца била у Црној реци.

У Специјалној болници за болести зависности у Београду кажу да не постоји разлог за лечење ван државних установа. Пре неколико година, начелница те болнице била је у Црној Реци и каже да јој се уопште није свидело оно што је тамо видела.

"Ја сам се тада се питала ко то дозвољава и даље толерише. После тога је наишао онај снимак о батинању и ту сам очекивала да ће друштво и онај ко је меродаван, а ја не знам ко је меродаван, да предузме неке мере. Али нажалост не да нису предузете мере, него је дошло до ове трагичне ситуације", истиче Др Јасна Дараган Савељић.

"Ово је најтрагичнији начин да се покаже да насиље није и не може бити лек ничему, и још једна опомена да ни родитељи ни држава ни друштво не могу те људе који су запали у стравичну животну ситуацију и постали зависници гурнути негде и очекивати да ће неко прљав посао завршити за њих", истиче Заштитник грађана Саша Јанковић.

Иако је, после обелодањивања снимака батинања, Заштитник грађана поднео кривичне пријаве против 9 особа из тог центра, Тужилаштво га је обавестило да у седам случајева нема основа за кривично гоњење.

Пре три године, на захтев Синода Српске православне цркве тадашњи владика Артемије је распустио Центар, а Перановић је претходно смењен са места управника.

Општинско тужилаштво у Тутину поднело је оптужницу против Перановића за кривично дело мучења и насиља, и одлучило да му није потребан притвор. Суђење је крајем прошле године завршено и чека се пресуда тутинског суда.

Перановић је 2010. године дошао у Јадранску Лешницу, где је постао управник Центра за одвикавање од болести зависности "Сретење", на чијем се сајту наводи да је настао издвајањем од Духовно-рехабилитационог центра "Црна Река" и да "своју хуману делатност обавља под надлежношћу Епархије шабачке и Српске православне цркве".

Владика Иринеј: Трагичан и неопростив злочин 

Владика бачки Иринеј, који је и гласноговорник Синода СПЦ, каже за РТС да овде није реч о инциденту, већ "о трагичном и неопростивом злочину".

"Ради се о директном човекоубиству. Најтрагичније је што је виновник тог злочина свештено лице. Од те тужне чињенице не можемо побећи", каже владика бачки.

Напомиње да се тако нешто ретко дешава, "једном у хиљаду година" и истиче да ће "Црква предузети све што треба и све што може".

Када правосудни органи утврде све чињенице, биће покренут и црквено-судски поступак како би Перановић био лишен свештеничког звања или, чак, искључен из црквене заједнице.

Владика Иринеј напомиње да је Синод још 2009. наредио да се против Перановића покрене поступак, али је тадашњи надлежни епископ Артемије одбио то да уради.

Перановић се, како каже, под неразјашњеним околностима поново обрео на истом послу, иако се "показао као насилник, а не као терапеут".

"Непосредно је одговоран само он и нико други. Посредно смо одговорни сви без изузетка у нашем друштву и у нашој земљи, и у цркви и у државним структурама што је он уопште имао могућност да настави да се бави том делатношћу", истиче епископ Иринеј.

Центар "Сретење" био је Перановићев "приватни пројекат" који је, како објашњава владика бачки, имао "генерални благослов" Епархије шабачке.

Владика Иринеј сматра да би "по кратком поступку" требало укинути све центре који не раде у сарадњи са државним органима.

Као позитиван пример, владика је навео пројекат "Земља живих" у манастиру Ковиљу, у којем се ради у сарадњи са лекарима и користе се искључиво проверене црквене и медицинске методе. 

Организација за борбу против наркоманије "Излазак" саопштила је да је убиство штићеника у Јадранској Лешници наставак нестручног и нехуманог односа према зависницима.

Та организација, коју чине бивши зависници, оценила је да држава и одговорне службе нису до краја испитале "случај Црна Река", те је синоћно убиство "последица онога што се могло наслутити".

број коментара 29 Пошаљи коментар
(петак, 24. авг 2012, 01:18) - Miki [нерегистровани]

Da li je samo jedan ubijen?

Sticajem okolnosti,razgovarao sam sa majkom,čiji je sin tamo proveo izvestan period.Ljudi,tamo je bilo pravo mučilište, iživljavanje,silovanje,toliko je strašna njena priča,da sam se ježio dok sam to slušao!Ovaj slučaj je dobio publicitet,ali prema njenom kazivanju,bilo je više smrtnih slučajeva i teških telesnih povredama,sa trajnim posledicama,ali niko nije reagovao.Roditelji su izdvajali velike sume novca,za njihov boravak tamo.Ali,ono što niko neće da kaže je da su za ta zverstva,i ono što se tamo događa,skoro svi znali,ali i svi su bili dobro podmazivani,da bi se ćutalo. Znalo se i to da je,ako neko pobegne, postojala ekipa ljudi,sa psima,koja ih je brzo sustizala i vraćala tamo,a onda ih je tek čekao pakao.A priča se da je i policija u taj centar vraćala odbegle.Ona je svog sina,na jedvide jade,bukvalno otela-kidnapovala odatle,jer joj nisu dozvoljavali ni da ga vidi,akamoli da ide na slobodu.Momak je sada u zatvoru u Sremskoj Mitrovici,a njegova majka priča da su se,kada je čuo tu vest i gledao na tv-u,pojavile strašne traume,da je divljao,da su ga jedva smirili. Velike pare su ovde u igri,i pitanje je da li će istraga ići do kraja,da li će bar on biti primereno osuđen,šta je sa njegovim dželatima,sa njegovom suprugom,koja vozi skupoceni džip,i koja je znala za sve te radnje,kao i da li će mu biti oduzeta ogromna imovina,kao i velika svota deviza???

(среда, 08. авг 2012, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

tragedija

Nadam se da ce oni koji su krivi biti pravedno kažnjeni, a lečenje narkomana da postane prvenstveno briga države a ne crkve.

(среда, 08. авг 2012, 04:06) - Бојан [нерегистровани]

Ре:Прохибиција

Ма какво легализовање дроге, јесте ли ви при здравој памети? Још треба да легализујемо и проституцију па да се Србија претвори у један велики мрачни куплерај, где ће да влада мафија и подземље! Треба забранити рекламе за цигарете и сва пића која садже алкохол, а ако треба и у филмовима цензурисати сцене где се пуши и пије. Шта нам остаде од омладине ако се од малих ногу навикавају на пороке? Ко ће да рађа следећу здраву генерацију, ко ће да васпитава неку нову децу како да здраво живе, ако су им родитељи наркомани, пушачи, алкохоличари, уличари... На чијем узору ће да уче та деца, ако ни сами њихови родитељи нису могли цео живот да науче шта је добро а шта није и како да здраво живе.

(среда, 08. авг 2012, 00:50) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

kada ce prestati u zemlji Srbiji ovo nasilnistvo koje je na sve strane.U Kanadi bi ovakva osoba bila proglasena nekim vidom mentalnog poremecaja mislim na ovog nesretnog svestenika.

(уторак, 07. авг 2012, 23:09) - Clan SPC [нерегистровани]

Pitanje

Dali je neko gledao snimke mucenja ili kako ga oni nazivaju lecenja u manastiru Crna Reka?
Pitam se dali otac Branislav i svoju djecu ako ga neslusaju onako vaspita. Otac sam troje djece i nebi mogao ponijeti ruku na svoje dijete a tako isto na bolesnog covjeka. Narkomani su bolesni i njima treba pomoc a ne batine.Ako je to sve istina sto vidimo na vijestima, onda se pitam koliko sotona mi u svojim redovima imamo.Molim dragog Gospoda za pomoc.

(уторак, 07. авг 2012, 20:44) - EX Narkoman [нерегистровани]

za neupucene

sa Drogom pocinjemo da bih uzivali da bi uzivali u centralnoj stimulaciji eto zato se pocinej sa drogom medjutim posle dolazi haos jer i pored uzivanja u drogi kasnije dolazi do grcenje tela i drhtavice u uzasne panike zato nikada neuzimajte drogu to je savet vama koji niste probali , dzaba i uzivanje i sve kad posle dodju drhtavice , napadi strahote i nemir , Jedini spas je posle od Boga i Pravoslavlja i u bolnici pod nazorom lekara koji daje odrecenu dozu Metadona

(уторак, 07. авг 2012, 19:32) - vesna [нерегистровани]

Tragedija

N.Z. njegovoj porodici ,duboko zaljenje i iskreno saucesce .... Ovo je bez komentara!

(уторак, 07. авг 2012, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

Tragedija

Ovo je pitanje i odgovornost celog drustva u zemlji! Pocevsi od Crne Reke, zavrsilo se smrtnim ishodom.... Zasto tako???Svi se pitamo?Naravno da nam je zao svakog ljudskog bica, ali zasto roditelji salju onda decu na takva mesta, pa i kod Branislava.Bolje da se svi malo potrudimo i pogledamo oko sebe u u svoj dom, da li je moje, vase dete posle pustanja i izlaska u grad, konzumiralo bilo sta pocevsi od cigareta, pa alkohola ili nastavimo da spavamo jer nam je dete stiglo zivo i zdravo.Danas svaki ne upuceni roditelj ima mogucnost da kupi knjigu, ili savetovaliste da se upozna kako da prepozna rane siptome, uzimanje opijata raznih vrsta........Najlakse je kritikovati SPC i Drzavu..To resenje nije, mi moramo pomoci njima, koliko i oni nama, zajednickim radom i ne disriminaciji ovisnika bilo koje vrste, ne bi dolazilo ovakvih trgedija.Porodici iskreno saucesce

(уторак, 07. авг 2012, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Promislite malo,

ako jos i drogu legalizujete, pa Boze mili, ima li jos koga, ko ce raditi.
Svajcarska je, da bi drogase odvukla iz prostitucije, otvorila centre sa davanjem metadona - kratko: iz jedne drogu u drugu. Samo eto poneki deluju cisto i ocesljano.

(уторак, 07. авг 2012, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na @Prohibicija

E bas ne treba legalizovati. Treba li da postanemo kao Amerika gde jedan nasmrkani udje u skolu i poubija ko zna koliko dece !?!?

Ne samo da drugo ne treba legalizovati (sto se NIKAD nece desiti!), nego bi trebalo isto postupiti i sa Alkoholom i cigaretama. A ne da deca gledaju reklame za alkohol na televiziji misleci da je to nesto dobro. Dosta je bilo!