Читај ми!

Официрске сабље за најбоље

Официрима који су завршили Генералштабно усавршавање школе Националне одбране, на свечаности у Дому Народне скупштине уручене официрске сабље. Полазницима Високих студија безбедности и одбране додељене плакете.

Председник Србије Томислав Николић уручио је традиционална војничка одличија, официрске сабље, официрима који су успешно завршили школовање у 55. класи Генералштабног усавршавања школе Националне одбране.

Обраћајући се присутнима, Николић је рекао да се Србија одувек залагала за мирољубиво решавање отворених питања и поштовање принципа међународног права и да данас активно доприноси стабилности и безбедности у региону.

Николић је дипломцима указао да они настављају часну војну историју и традицију, да их обавезује историја, темељ на којем ће се градити и радити на изградњи мира и стабилности.

"Учешће у мировним мисијама од великог је значаја за међународни углед Србије и за остваривање интереса Србије. Сарадњом са другим армијама света у борби против тероризма и организованог криминала, на најбољи начин се промовише углед војске и земља", поручио је Николић.

Председник Србије посебно је поздравио припаднике иностраних армија који су се усавршавали заједно са припадницима Војске Српске, оцењујући је да су они доказ да земље из којих долазе имају поверења у војно школство Србије и да Војна академија представља водећу високошколску установу региона.

Златна сабља за најбољег у рангу

Најбољи у рангу је потпуковник Вангел Милковски, са просечном оценом 9,80, коме је председник републике уручио позлаћену сабљу.

Други у рангу је потпуковник Зоран Драгићевић, са просечном оценом 9,40, коме је Николић уручио сребрну сабљу, док је трећем у рангу, потпуковнику Ненаду Сретеновићу, са просечном оценом 9,20, уречена сабља са посветом.

Генералштабно усавршавање завршило је 36 официра Војске Србије и три официра из оружаних снага Босне и Херцеговине, који су оспособљени за планирање и руковођење у савременим војним операцијама у земљи и свету.

Свечаност поводом завршетка њиховог школовања организовано је у Дому Народне скупштине исто као и свечаност поводом завршетка школовања 1. класе Високих студија безбедности и одбране.

Полазницима 1. класе Високих студија безбедности и одбране, које је завршило 13 полазника из више државних органа Србије и двојица из Министарства одбране Босне и Херцеговине, плакете је уручио министар одбране Драган Шутановац.

Уз родбину, рођаке и пријатеље, полазнике Генералштабног усавршавања и Високих студија безбедности и одбране, свечаности су присуствовали страни војни изасланици, дипломатски кор, као и начелник Генералштаба Војске Србије генарал-потпуковник Љубиша Диковић.

Генералштабно усавршавање и Високе студије безбедности

Генералштабно усавршавање у Школи националне одбране у Војној академији је трећи ниво усавршавања након завршених основних студија официра из Министарства одбране и Војске Србије, као и официра из оружних снага страних земаља.

Циљ Генералштабног усавршавања је оспособљавање официра за обављање највиших дужности у Министарству одбране, Генералштабу и за командовање оперативним саставима, као и за обављање оперативних, штабних, наставних и других одговорних дужности.

Високе студије безбедности и одбране су нови вид стручуног усавршања у Школи националне одбране Војне академије, а на њима се једном годишње реализује четврти, највиши ниво каријерног усавршавања официра и државних службеника.

Основни циљ Високих студија безбедности и одбране је образовање и припрема полазника из Србије и земаља региона за преузимање високих дужности у систему националне безбедности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи