Читај ми!

Комеморација погинулим кадетима

У знак сећања на кадете Филипа Милојевића и Милину Милетић, који су погинули на полигону "Пасуљанске ливаде", одржана комеморација. Тужилац сутра о детаљима истраге. Здравствено стање повређених кадета стабилно.

На Војној академији одржана комеморација у знак сећања на кадете Филипа Милојевића и Милину Милетић, погинулим у несрећи која се догодила у понедељак на полигону "Пасуљанске ливаде". 

Комеморацији су присуствовале породице настрадалих кадета, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић са члановима колегијума, кадети и наставници Војне академије, представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, екипа серије "Војна академија", пријатељи и колеге.

На комеморацији начелник Школе националне одбране Војне академије пуковник Миле Јелић говорио је о личним и професионалним квалитетима Милине и Филипа, кадета завршне године Војне академије, објављено је на интернет страници Министарства одбране Србије.

"Имали сте свој сан о младости, о срећи, о љубави, пријатељству, о животу и официрским звездицама, које сте решили да остварите на Војној академији. Милина, крхка, нежна, посебна по јутарњем ритуалу. Ненаметљива, јаке воље и истрајна у свему што је радила. Филип је био посебан, необичан, насмејан и духовит млад човек. Ушао је у војни систем од ране младости", рекао је Јелић.

Милина је, како је додао, волела мирис униформе и бат корака у чизмама, и живела је свом снагом и са пуно одважности, племенитости и одговорности.

Филип, како је рекао, није био од оних људи којима се лако могло владати, али поштовао је ред, био је од оних људи који су врло лако и брзо свакодневно раздвајали важно од неважног и често је знао да упорношћу изненади све око себе.

"Дружење са Филипом и Милином ће трајно остати у нашим сећањима и животу. На сусретима у будућности препричаваћете заједничке догодовштине. Били су млади људи, део нас, део нашег колектива, који су скромно и достојанствено живели, који су журили кући и назад на Академију. Нека им је вечна слава и хвала", завршио је пуковник Јелић.

Кадет Филип Милојевић из села Горња Трнава код Тополе, рођен је 26. маја 1988. године у Крагујевцу. Завршио је Војну гимназију, а Војну академију уписао 2007. године, на смеру пешадије.

Кадеткиња Милина Милетић из Горњег Милановца, рођена је 12. јануара 1989. године у Добоју. Завршила је средњу Економску школу у Горњем Милановцу, а Војну академију уписала такође 2007. године, на смеру пешадије.

Филип Милојевић биће сахрањен у четвртак 21. јуна у 13 часова на гробљу у селу Горња Трнава код Тополе, а сахрана Милине Милетић обавиће се у четвртак 21. јуна у 14 часова на гробљу у Горњем Милановцу.

Трагедија се догодила у понедељак у 9.05 сати, када је један од кадета пронашао пројектил из аутоматског бацача граната на полигону крај Ћуприје, током редовних активности у склопу припрема за завршну вежбу "Дипломац 2012" кадета четврте године.

У експлозији заостале гранате погинули су кадети Милина Милетић и Фили Милојевић. 

Теже су повређени кадети Тања Милошевић (24) из Лебана и Стефан Милосављевић (24) из Новог Сада. Лакше повреде задобили су кадети Мирјана Величковић (24) из Сурдулице, Јелена Обрадовић (27) из Крагујевца, Слободан Петровић,(24) из Власова, Младен Милосављевић (23) из Алексинца и Никола Гарабиљевић (24) из Шпаца.

До окончања истраге о несрећи, по наређењу министра одбране Драгана Шутановца са дужности је удаљено пет официра у ланцу командовања који су учествовали у припреми вежбе "Дипломац 2012".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јун 2012, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

:(

Почивајте у миру.

(среда, 20. јун 2012, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Vjecnaja Pamjat

Vjecnaja pamjat andjeli. Nas Tvorac ce da udomi dva andjela i chuvara.

(среда, 20. јун 2012, 21:46) - Србин из ЦГ [нерегистровани]

Вјечни мир

Нека им је лака црна земља и вјечни мир душама њиховим.

(среда, 20. јун 2012, 21:41) - AleksandarRS [нерегистровани]

:-(

Neka im je laka crna zemlja! Da se nikada vise ne ponovi.

(среда, 20. јун 2012, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

.....

Neka im je laka crna zemlja i vjecna pamjat . Iskreno saucesce porodicama nastradalih kadeta !

(среда, 20. јун 2012, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

!!! да се . . . не заборави !!!

. . . саучешће . . .

(среда, 20. јун 2012, 18:28) - 22 [нерегистровани]

Vecna im slava

Vecna im slava i pokoj njihovim dusama.