Момишићки ђаци - светитељи

У суботу, одлучио Сабор, Српска православна црква канонизује учитеље свештенике и ђаке које су Турци живе спалили у насељу Момишићи, у Подгорици, у 17. веку.

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) одлучио је да у суботу, 19. маја, прогласи за светитеље двојицу свештеномученика и 40 ђака мученика, које су у 17. веку убили Турци у подгоричком насељу Момишићи.

Канонизација ће бити обављена на литургији у Храму светог Саве, у девет часова. Литургију ће служити партијарх српски Иринеј.

Епископ бачки Иринеј рекао је новинарима да је комисија Сабора одлучила да двојицу свештеника учитеља и њихових 40 ђака, који су живи спаљени 1688. године у подгоричком насељу Момишићи, буду званично уврштени у диптихе светих.

Они су спаљени у знак одмазде због више пораза које је претрпела османлијска војска тих месеци од брдских племена, нарочито Куча. 

"Комисија је данас поднела извештај и предлог, а Сабор је једногласно усвојио, да се у уврсте у диптихе светих, каталог светих",рекао епископ бачки.

Владика Иринеј је навео да свештеномученици и пострадали ђаци из Момишића одавно уживају локално поштовање, а да ће у суботу у Храму светог Саве у Београду званично бити канонизовани.

Он је рекао да је Сабор данас слушао опширни извештај о делатности Синода, као извршног органа Цркве, о стварима које су важне за односе и проблеме унутар СПЦ, као и за међуцрквене и контакте са страним хришћанским црквама.

број коментара 0 Пошаљи коментар