Деда Трифун - ударник 21. века

Од престанка НАТО бомбардовања сваки дан, осим кад је невреме и црвено слово у календару, за осамдесетогодишњег Трифуна Митића из сурдуличког села Биновце је исти. Чим нахрани стоку и наоштри алат, овај ударник новог доба креће са ископавањем авионске бомбе, која се у мају 1999. године зарила у двориште његове куће.

Бомбаш Трифун, како га већ цело село зове, каже да је одлучан да челичну неман нађе и ископа.

Иако није експолодирала , НАТО бомба му је донела многе невоље, рекао је Трифун Митић за РТС Онлајн.

Од последица великог стреса, изазваног присуством бомбе у дворишту и његовог свакодневног рада на њеном ископу, пре три године умрла му је супруга.

Каже да би тражио нову животну сапутницу, "али која, год чује за бомбу у дворишту, бежи главом без обзира", јада се деда Трифун.

Због страха од  могуће детонације од комшија му нико не долази, све ређе и деца, унуци и праунуци.Понекад се неко нађе да му при истовару земље помогне, али при копању никада нико.

Комсије су одавно изгубиле разумевање за Трифунов подухват.

Чим првим будаком удари, на позив неког од мештана полиција стиже, саслуша обе стране, направи записник и тако у круг, годинама. 
                
У протеклих девет година Трифун се обраћао многим органима и појединцима: војсци, инспекцији, општини, тужиластву, Министарству одбране.

На захтев општинског јавног тужиоца у Сурдулици од Центра за разминирање у Београду лане је стигао одговор да је вађење бомбе скупо, кошта и до 200.000 евра. Толика средства центар и држава немају.

У Трифунов живот Центар за разминирање унео је трачак наде тврдњом да ће, кад општина уради пројекат и кад се нађу донатори, његови стручњаци извадити бомбу из Трифуновог дворишта.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи