Читај ми!

Представљен "српски хамер"

Ново теренско возило, које служи за превоз људи, терета и као санитет приказано у фабрици "Застава камиони". Министар Драган Шутановац се нада да ће "српски хамер", наћи примену у Војсци Србије.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је у Крагујевцу да се нада да ће ново неборбено возило које производи фабрика "Застава камиони" наћи примену у Војсци Србије, а амбасадор Србије у САД најавио је скорашњу посету представника америчке "АМГ" компаније која производи возила "хамер".

Министру су у фабрици "Застава камиони" приказали то ново теренско возило које су медији прозвали "српски хамер" и које служи за превоз људи, терета, а може послужити и као санитет.

Реч је о возилу носивости 1,4 тоне, опремљеном америчким мотором и мењачем, рекли су представници фабрике "Застава камиони".

Министар одбране је посетио и фабрику "Застава оружје" где је рекао новинарима да ВС очекује да та фабрика настави са развојем производа одбрамбене индустрије јер за тим, како је рекао, постоји потреба и у Србији и у свету и у том смислу подвукао да је потписан уговор за ову годину за опремање Војске Србије пушком М21 у вредности од 156 милиона динара.

Наглашавајући да фабрика "Застава оружје" у овој години има уговоре вредне 42 милиона долара, Шутановац је рекао да је извоз те фабрике у односу на 2007. годину удвостручен и нагласио да је толики извоз могуће остварити и са знатно мањим бројем запослених него што је то било раније.

"Застава оружје" ће у овој години снабдети Војску Србије пушкама М21, у вредности од 156 милиона динара. Шутановац је додао и да су плате у фабрици за 50 одсто повећане.

"Више од 50 одсто је извоз само у САД, а такав је план и са 'Првим партизаном' у Ужицу", рекао је Шутановац и нагласио да је то важан аспект који указује како и на који начин ћемо имати даље интеграције.

Директор те фабрике Раде Громовић рекао је да је упосленост капацитета максимална и да је укупан извоз фабрике, како је рекао, заједно са уговором за трансфер технологија вредан 65 милиона долара.

"У овом тренутку, вредност ловачког и спортског оружја који се извози у САД износи 26 милиона долара и циљ нам је га повећамо на 40 милиона", додао је Громовић.

Са министром Шутановцем у обиласку фабрика био је и амбасадор Србије у САД Владимир Петровић који је најавио да ће за неколико седмица представици америчке компаније "АМГ" која производи "хамер" посетити "Застава камионе".

"У разговорима са представницима те компаније речено нам је да траже партнера за склапање и ремонтовање 'хамера'" рекао је амбасадор.

Шутановац и Петровић су потом посетили Дом војске у Крагујевцу, који је реконструисан средствима Министарства одбране у износу од 22 милиона динара.

Шутановац је саопштио новинарима да ће највећи део Дома војске чија је укупна површина око 3.500 квадратних метара бити дат на коришћене под закуп Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, који је од свог оснивања "подстанар" у Другој крагујевачкој гиманзији.

Такође ће и спортски терени у склопу Дома војске биће дати на коришћене ученицима Прве крагујевачке гимназије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво