Читај ми!

Предности монтажних кућа

Све више људи у Србији одлучује се за монтажне куће, што због економичности, што због квалитетне изолације.

Некад су монтажне куће са годишњим извозом вредним више десетина милиона долара биле један од извозних адута. Данас у Србији има десетак произвођача монтажних кућа, а све више људи одлучује се за њих због цене и економичности, посебно када је у питању уштеда енергије.

Монтажне куће изазвале су велико интересовање и на овогодишњем Сајму грађевинарства у Београду.

Иако се последњих година у Србији људи све чешће опредељују за монтажне куће, и даље су далеко мање заступљене него у свету. Брже се граде, могу да се премештају, а јефтиније су и до 50 одсто од класичног начина градње.

"Најкласичнија варијанта је са дрвеним скелетом и дрвеном облогом изнутра. У данашње време ту су гипсани материјали и савремене термоизолације, хидроизолације за покривања крова. Имамо монтажне куће са челичном конструкцијом, неком другом облогом, опеком или неким термоизолационим материјалима", објашњава Зоран Мишковић са Грађевинског факултета у Београду.

Код монтажних кућа се више него код класичних објеката обраћа пажња на хидроизолацију и термоизолацију, односно уштеду енергије.

"Имамо огромно интересовање, продали смо за две године 700 кућа", каже Веселин Ражнатовић из Бијељине.

"Највећа предност и дрвених и монтажних кућа је енергетска ефикасност, куће задовољавају најстроже европске стандарде и објекат од 60 квадрата можете да грејете климом од девет киловата", наводи Ражнатовић.

Милорад Маричић из Ивањице каже да су у почетку купци били људи који су долазили у Србију. "Сад су углавном купци људи који продају веће станове па проширење породица обезбеђују на тај начин што купе две три монтажне куће и реше проблем", истиче Маричић.

Монтажне куће су погодније за трусна подручја, па је после земљотреса у Краљеву направљено 500 таквих кућа и показале су се као добро решење, а добре су и за збрињавање избеглица и решавање стамбених проблема у војсци.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи