Читај ми!

Могуће одузимање лиценце

"Нуклеарни објекти Србије" могли би да остану без лиценце, уколико Агенцијa за заштиту од јонизујућег зрачења утврди да су прекршени услови издавања лиценце, рекла директорка Агенције Мирјана Раденковић.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић каже да ће, после инспекцијског надзора над спровођењем мера нуклеарне сигурности и мера заштите од зрачења, та агенција размотрити могућност одузимања лиценце ЈП "Нуклеарни објекти Србије", уколико се утврди да су прекршени услови издавања лиценце.

Раденковић је за Танјуг рекла да ће Агенција у вези са догађајем у Винчи од 19. априла деловати на основу информација које добије од инспекцијских служби.

"Уколико није испоштована процедура, односно услови издавања лиценце коју они имају, лиценца може бити одузета", рекла је Раденковићева.

Према њеним речима ЈП "Нуклеарни објекти Србије" је од министарства науке добило такозвану "нулту лиценцу", у оквиру које може да спроводи нуклеарне активности, али за сваку од тих активности претходно мора да добије одобрење од Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења.

"Уколико су било коју активност планирали да изведу, морали су да нас о томе обавесте и да добију одобрење. У овом случају то нису урадили", истакла је Раденковићева.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења је рекал да контролу спровођења мера заштите спроводи Агенција, као регулаторно тело, а да је за инспекцију у области заштите од зрачења задужено Министарство животне средине, док је Министарство науке задужено за инспекцију у области нуклеарне сигурности и управљања радиоактивним отпадом.

В.Д. директора ЈП "Нуклеарни објекти Србије" Јагош Раичевић јуче је рекао за Танјуг да радници нису били изложени великим дозама зрачења током извођења експеримента.

Директорка сектора за радијациону сигурност Снежана Павловић упутила је писмо министрима Ивици Дачићу, Оливеру Дулићу и Жарку Обрадовићу у коме се наводи да су запослени озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и да су боравили у радијационим пољима екстремно високих интензитета.

Раичевић је рекао да је реч о рутинском експерименту, у коме је испитиван садржај одређених канала и да су приликом мерења дозе зрачења биле тек нешто више од уобичајених.

"Постојао је извор за који се није знало, он је враћен назад и све је апсолутно било и остало под контролом. Логично је да се ту јаве веће дозе зрачења, а оне које су примљене тамо су на нивоу доза које се примају у току уобичајеног дневног рада у згради реактора", рекао је Раичевић.

Према његовим речима наводи из појединих медија да су радници били угрожени великим дозама радијације представљају "злоупотребу и ширење дезинформација" и навео да ће министрима којима је Павловићева послала писмо доставити извештаје о томе, указујући да се "ради се о потпуно личном и исхиреном потезу".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 28. апр 2012, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

"odlicno"

Agencije samo nicu te za ovo te za ono nema nam ravnih na svetu ,ta agencija je jednom bila na tapetu ali je izgleda opstala e Srbijo Srbijo sta li te jos ceka.