Читај ми!

Прислушкивање само уз одлуку суда

Уставни суд Србије одлучио да службе безбедности могу само уз одлуку суда да прислушкују грађане. УСС је утврдио неуставност појединих одредаба Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, којим службе безбедности могу да и без одлуке суда прибављају податке о корисницима и обављеној комуникацији грађана.

Одредбе Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, којима се војним службама безбедности омогућује да и без одлуке суда прибављају податке о корисницима и обављеној комуникацији грађана, Уставни суд Србије је прогласио неуставним.

Према одлуци суда неуставна је и одредба тог закона којом се "тајни надзор" може обављати на основу налога директора ВБА или лица које он овласти, преноси Танјуг.

Предлог за оцену уставности оспорених одредби поднели су Заштитник грађана Саша Јанковић и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Уставни суд је одбацио захтев за обуставу извршења појединачних донетих аката, односно радњи предузетих на основу оспорених одредби закона.

"Уставни суд је одбранио право на приватност разговора и других комуникација грађана, како је оно загарантовано Уставом Србије", рекао је Јанковић.

"Сада се рад тих органа, али и правосуђа мора организовати тако да судови у најкраћем могућем року, без одлагања, одлучују о предлозима за примену мера, како безбедност грађана и државе и интерес откривања починилаца кривичних дела не би били угрожени", указао је заштитник грађана Србије.

Јанковић је о одлуци Уставног суда већ разговарао с министарком правде, министром унутрашњих послова и директорима Војнобезбедносне агенције и Безбедносно-информативне агенције, како би на време биле предузете све мере за њено ваљано спровођење.

Предлог су подржали су Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Адвокатска комора Србије, Друштво судија Србије, Удружење тужилаца Србије, Београдски центар за људска права, Београдски центар за безбедносну политику и друге организације цивилног друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара