Међународни дан младих

У Србији je данас, као и широм света, обележен Међународни дан младих, бројним манифестацијама – сајмовима, отвореном библиотеком, потписивањем протокола.

На београдском излетишту Ада Циганлија одржава се Сајам омладинских организација, организатори су Студентска унија Србије и Министарство омладине и спорта, а у Извршном већу Војводине, у Новом Саду, одржана је конференција за новинаре Фонда за развој непрофитног сектора Војводине под називом "Тражи се место под сунцем - за младе".

Министарка омладине и спорта Снежана Самаџић-Марковић потписала је уговоре са 73 организације које се баве питањима омладинске политике.

Церемонија потписивања уговора одржана је у палати "Србија", а заједнички циљ пројеката за које је Влада Србије издвојила око 140 милиона динара је имплементација Националне стратегије за младе.

Министарка је истакла да Национална стратегија за младе, коју је Влада усвојила почетком маја, не сме да остане мртво слово на папиру и позвала младе да активно учествују у њеном спровођењу.

"Позивам младе да учествоју у доношењу одлука које се тичу њиховог живота, јер ако они то не учине други ће одлучивати уместо њих о друштву којим сутра треба да управљају," нагласила је Самарџић Марковић и додала да за младе у Србији треба створити подстицајно окружење које ће их инспирисати да се активно боре за своја права и стварање бољих услова живота.

Пројекти су одобрени за финансирање на управо завршеном конкурсу Министарства за омладину и спорт.

Национална стратегија је усвојена, али акциони план тек треба да ступи на снагу.

Церемонији потписивања присуствовали су шеф Мисије ОЕБС-а за Србију, Ханс Ола Урстад, председница Фонда за политичку изузетност, Соња Лихт и председник Грађанских иницијатива, Миљенко Дерета.

Урстад је најавио да ће та међународна организација помоћи Србији у спровођењу Националне стратегије за младе која је како је навео веома амбициозна и због тога изизскује доста труда за њену реализацију.

"Мислим да је веома важно да та стратегија о младима постане део система. После свега што је Србија прошла, млади су били у тешком положају. Суштина је да се он побољша, подигне што је могуће брже на исти ниво као и другде у Европи и да се ради на отварању, а не затварању граница," истакао је Урстад.

У Србији живи готово милион и по младих старости између 15 и 30 година.

Незапосленост која је два пута већа него у другим европским земљама, наркоманија, решавање стамбеног питања, путовања, највећи су проблеми који муче младе у Србији, те се махом одлучују за одлазак у иностранство.

Према неким проценама, у последњих десет година готово пола милиона младих, напустило је земљу.

За разлику од вршњака из Европе, више од 70 одсто младих код нас и даље живи са родитељима, а само 6 одсто, једном годишње има прилику да оде у иностранство.

Млади из унутрашњости су у још лошијем положају јер, према статистици, теже долазе до радних места, мали број њих има пасош, као и недостатак садржаја за испуњавање слободног времена.

Ипак, млади у Србији су далеко испред својих вршњака са старог континента, тачније, на самом трону када су у питању успеси на такмичењима из знања или спорта.

Имена наших младих, уписана су златним, сребрним и бронзаним словима на многим европским такмичењима из математике и физике.

У Србију су долазили педагози из Шведске да би открили тајну успеха математичке гимназије, а због неких не морају ни да долазе-све је могло да се види на телевизији пре три дана када је млада кошаркашка репрезентација постала нови шампион Европе.

Успехе су побрали и млади пливачи, а и остали спортисти могу да послуже као пример другима.

Међународни дан младих обележава се од 1999. године.

Уједињене Нације обележавају овај дан широм света како би указале на потенцијал младих и представиле планове за њихов бољи ангажман у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи