Читај ми!

Преминуо Миле Богдановић

Певач народних и староградских песама Миле Богдановић преминуо је у 89. години. Остаће упамћен по извођењу песама "Фијакер стари", "Да смо се раније срели", и "Давно је било то".

Миодраг Миле Богдановић, познати певач народних и староградских песама, преминуо је у Београду у 89. години. Иако је најпознатији као певач изворне народне музике, по основном занимању био је грађевински инжењер.

Био је аутор више грађевинских објеката Радио-телевизије Београд и Удружених радио станица Србије.

Ипак, највише ће остати упамћен по препознатљивом гласу и песмама "Фијакер стари", "Да смо се раније срели", и "Давно је било то", које су се деценијама певале.

Своју прву песму "Тихо ноћи" отпевао је 1944. године на Радио Београду да би деценијама касније његов репертоар чинило више од 1.500 народних песама, староградских мелодија и романси.

Миле Богдановић је објавио више аутобиографских и стручних књига из области народне и староградске музике. За допринос српској култури и уметности добио је више државних одликовања, међу којима су Вукова награда и Златни беочуг.

Био је председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије и Академије естрадне уметности Србије. Место и време сахране Милета Богдановића биће накнадно одређени.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 04. сеп 2013, 02:03) - anonymous [нерегистровани]

Mile

Veliki covek i umetnik koji ce ostati zauvek upamcen.

(четвртак, 01. авг 2013, 21:41) - Paras [нерегистровани]

Vecni Mile

Pesma ostaje vecno --- ostaje i Mile.

(четвртак, 08. мар 2012, 08:55) - anonymousШумадинци [нерегистровани]

Остаје песма

да вековно сведочи о Милетовој раскошној души.
Слава и памјат великану.

(четвртак, 08. мар 2012, 05:44) - V. Marko [нерегистровани]

Hotel Srbija-Bosna Ilidza

Slava Miletu Bogdanovicu od osoblja bivsih elitnih hotela Bosna-Srbija, Jadran i Hercegovina Ilidza Sarajevo na dugorocnoj saradnji i veoma uspesne prezentacije i izvodjenja staro-gradskskih muzickih hitova uz pratnju cuvenog beogradskog "Plavog Orkestra". Bili smo najveci! Saucesce porodici!

(четвртак, 08. мар 2012, 04:11) - dusan [нерегистровани]

slava mu

Veliki gospodin starogardskog melosa je napustio nas svet.Ostace upamcen po melodijama
i pesmama koje oplemnjuju dusu i cine nas boljim.Jedna od njegoivih najboljih interpretacija je muzika iz serije sals u malom ritu.Uvek cemo te pamtiti

(четвртак, 08. мар 2012, 03:16) - ismet berhamovic [нерегистровани]

laka vam zemlja

i pocivajte u miru gospon Mile.

(четвртак, 08. мар 2012, 00:39) - Igor [нерегистровани]

Hvala gospodine

Svaka cast da se odmah RTSoglasila povodom smrti ovakve legende,,,,Lak san i mirne note koje si pevao za ljubav i za ljubav cak nas obicnih.....uspeh je biti i ipak umreti i ostati nam vazan i drag....neka t je laka zemlja nasa srpska

(среда, 07. мар 2012, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

divan covek


Nek` mu je vecna slava i hvala!

(среда, 07. мар 2012, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Slava mu!

Ostace upamceni, izmedju ostalog, maratonski dueli izmedju Mileta Bogdanovica i Cuneta Gojkovica, bez pobednika naravno, jer su obojica znali vise nego mnogo pesama...

(среда, 07. мар 2012, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Mile Bogdanović

Slava velikom umetniku i gospodinu