Читај ми!

Преминуо Миле Богдановић

Певач народних и староградских песама Миле Богдановић преминуо је у 89. години. Остаће упамћен по извођењу песама "Фијакер стари", "Да смо се раније срели", и "Давно је било то".

Миодраг Миле Богдановић, познати певач народних и староградских песама, преминуо је у Београду у 89. години. Иако је најпознатији као певач изворне народне музике, по основном занимању био је грађевински инжењер.

Био је аутор више грађевинских објеката Радио-телевизије Београд и Удружених радио станица Србије.

Ипак, највише ће остати упамћен по препознатљивом гласу и песмама "Фијакер стари", "Да смо се раније срели", и "Давно је било то", које су се деценијама певале.

Своју прву песму "Тихо ноћи" отпевао је 1944. године на Радио Београду да би деценијама касније његов репертоар чинило више од 1.500 народних песама, староградских мелодија и романси.

Миле Богдановић је објавио више аутобиографских и стручних књига из области народне и староградске музике. За допринос српској култури и уметности добио је више државних одликовања, међу којима су Вукова награда и Златни беочуг.

Био је председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије и Академије естрадне уметности Србије. Место и време сахране Милета Богдановића биће накнадно одређени.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво