Читај ми!

Медицинска сестра (не)пожељно занимање

Око 80.000 медицинских сестара и техничара ради у болницама и домовима здравља у Србији. Тај посао у Европи је високо рангиран на месту пожељних занимања, код нас су позиције доста ниже, рекао за РТС Драган Шашић, директор Коморе медицинских сестара и техничара.

Медицинске сестре чине две трећине запослених у систему здравствене заштите и, према подацима Светске здравствене организације, пружају 69 одсто услуга. По болницама и домовима здравља широм Србије тренутно ради око 80.000 медицинских сестара и техничара.

У априлу прошле године, министар здравља Зоран Станковић поручио је да је здравственим установама у Србији потребно више од 5.000 сестара, али да би посао у најбољем случају могло да добије тек њих 500, док је на тржишту рада скоро 11.000.

Директор Коморе медицинских сестара и техничара Србије Драган Шашић рекао је да је Министарство здравља покренуло акцију и да је од Министарства финансија затражено да се обезбеде финансијска средства за 200 лекара и 400 сестара, што би била "прва кап која би  угасила пожар".

"До ове ситуације смо дошли једном рестриктивном политиком запошљавања здравствених радника", рекао је Шашић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, здравствени систем није угрожен и према подацима која Комора има, систем је добар јер 80.000 здравствених радника са средњом и вишом стручном спремом, мада у многим установама кадар недостаје.

Шашић каже да су велики системи као клинички центри и велике опште болнице највише на удару јер је ту дошло до раскорака у броју људи који су отишли у пензију и броја примљених радника.

Једна од најбројнијих али, судећи по анкетама, једна од најомраженијих професија код нас. Посао медицинске сестре у Европи је високо рангиран и по неким показатељима је на 4. или 5. месту пожељних занимања, код нас су позиције доста ниже.

"Разлози су различити, почевши од структуре посла. Све до ове године нисмо имали законску регулативу која је регулисала поље рада медицинских сестара али сада јасно решено. Речено је да је здравствена нега поље рада", објаснио је Шашић.

Према његовим речима, медицинске сестре и техничари су сматрани као помоћници лекара што није било истинито. 

Говорећи о плати, Шашић каже да она у просеку износи 35.000 динара и да је то мало примање за одговоран посао.  

Рад медицинских сестара биће осигуран. Лекарска комора Србије је осигурала своје чланство, а Комора медицинских сестара и техничара ће у наредном периоду то учинити, рекао је Драган Шашић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво