Читај ми!

Космет: Чекајући 16. септембар

Ноћас блокиран мост између северне и јужне Митровице. Дан протекао мирно. На барикади у Звечану пропуштен је, око поднева, конвој Кфора, али је на северу Космета приметна нервоза и напетост због најаве приштинских власти да ће потпуно преузети Јариње и Брњак.

23.20 - Блокиран главни мост у Косовској Митровици. Срби истоварили велику количину шљунка.  

21.21 - На административним прелазима на северу Косова наћи ће се мешовити тимови, потврдио је шеф мисије Еулекса Гзавије де Марњак.

16.20 - Генерални секретар НАТО-а Андреас Фог Расмусен сутра стиже на Косово.

11.15 - Око 11 сати уклоњена барикада, нормализован саобраћај и пропуштен конвој Кфора који се упутио ка бази "Нотинг хил", код Лепосавића.

На северу Космета дан је протекао релативно мирно. Кфор је јутрос поново био блокиран па одблокиран у Звечану.  На улазима у сва већа српска насеља освануле су табле са натписима "Ово је Србија" и добродошлица на енглеском језику, јавља специјални извештач РТС-а Сања Драгићевић.  

Код већине Срби са севера покрајине приметна је нервоза и напетост због најава приштинских власти да ће потпуно преузети контролу над прелазима Брњак и Јариње.

Иначе барикад код Звечана уклоњена је  око 11 сати Звечана и пропуштен конвој од петнаестак возила Кфора, након што су срби добили уверавања да се конвој упутио у базу "Нотинг хил" код Лепосавића, а да ће на прелазу Јариње обавити само редовну смену војника.

Камион и неколико возила препречили су око 10 сати пут припадницима Кфора који су се упутили ка северу Косова.

У конвоју, у којем се налази петнаестак возила, поред оклопних транспортера су и џипови као и камиони у којима су војници из немачког контигента мировних снага.

Тај контигент Кфора и синоћ је покушао да стигне до крајњег севера Косова, али је на истом месту заустављен, па су се, након двочасовног задржавања, војници Кфора вратили назад.

Срби на северу Косова ојачали су барикаде на две локације у северном делу Косовске Митровице. Нова барикада постављена је у насељу Бошњачка махала. На северу Косова јутрос су постављени и билборди на којима пише "Ово је Србија".

На излазу из Косовске Митровице према Звечану саобраћај се јутрос одвијао једном коловозном траком.

Слична ситуација је и на путном правцу Косовска Митровица-Рибариће у општини Зубин Поток, а током ноћи био је у блокади и магистрални пут Косовска Митровица-Рашка у месту Рударе.

Косовска влада постигла је договор са представницима међународне заједнице о отварању прелаза на северу.

Према овом споразуму, команданте на прелазима ће именовати влада у Приштини и они ће имати по једног сарадника за царину и полицију. Они ће бити само посматрачи и неће обављати никакву практичну дужност.

Цариници Еулекса ће обављати сав посао и неће примати наређења од косовских званичника, договорено је споразумом, а до спровођења договора ће доћи када влада косова укине ембарго на робу из Србије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи