Читај ми!

Преузимање прелаза (не)извесно

Спровођење плана за функционисање косовских царина на прелазима Брњак и Јариње могло би да буде одложено због високог степена ризика и неслагања Београда, наводе приштински медији. Контролу на прелазима, према плану, неће обављати косовски цариници, већ Еулекс.

Представници косовских власти последњих неколико дана врло су одлучно тврдили да ће 16. септембра распоредити царинике на административне прелазе Брњак и Јариње.

Међутим, приштински медији данас објављују различите варијанте спровођења плана који је влада Хашима Тачија сачинила у сарадњи са Еулексом. Док Зери пише да би спровођење плана могло да буде одложено, Коха диторе наводи да ће косовски цариници на прелазима бити само формално, док ће посао царињења и прегледа обављати представници Еулекса.

Зери данас објављује текст у којем наводи да би спровођење плана за функционисање косовских царина на прелазима 1 и 31 могло да буде одложено због високог степена ризика, али и могућих реакција Београда.

Иако је најављено да је план у завршној фази и да ће косовске власти заједно са Кфором и Еулексом почети са постепеним и делимичним отварањем прелаза код Јариња и Брњака, и стављањем у функцију косовске царине, "план се ни мало не свиђа Београду".

Без обзира на то што је, наводи лист, Београд прихватио царинске печате Косова, сада је упутио сигнале странцима, а преко њих и владиним институцијама у Приштини да Споразум о печатима не подразумева успостављање царина на северу.

План у звршној фази! 

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи каже да је план о распоређивању цариника и полиције сачињен на основу Споразума Приштине и Београда о признавању царинских печата.

План је, како истиче Реџепи, "у завршној фази", а у примени ће учествовати локалне власти, припадници Еулекса и Кфора.

Сва роба која подлеже плаћању акциза, према овом плану биће преусмерена на прелаз код Мердара, што значи да преко прелаза Брњак и Јариње неће пролазити нафта, нафтни деривати, цигарете.

Полазећи од супротних ставова Приштине и Београда у вези са царинама, међународни извори, према писању Зерија, међутим, не искључују могућност одлагања примене тог плана.

Београд је послао само поруке о мирним протестима, али треба имати на уму и чињеницу да на северу врло лако може доћи до ескалације ситуације, "с обзиром на то да тамо постоје оружане групе, које највише погађа функционисање граница", наводи извор листа.

Лист преноси да косовска влада треба да зна да ниједан план на северу не може применити без помоћи међународних институција на Косову, јер се 25. јула показало да је косовска полиција слабо наоружана у случају отпора од стране Срба на северу.

"Једно је сигурно, Кфор не може заувек да превози царинике на прелазима на северу Косова и због тога је потребно политичко решење двеју страна, како би припадници полиције и царине сами ишли на ове прелазе", рекао је извор листа.  

Контрола у рукама Еулекса

На другој страни, Коха диторе пише о детаљима плана, чија је примена најављена за 16. септембар.

Еулекс ће 16. септембра на прелазима Јариње и Брњак поставити своје полицајце и царинике, а њихови руководиоци ће бити представници институција Косова, наводи лист.

О остваривању споразума бринуће Кфор и Еулекс, али контролу на прелазима на северу Косова неће обављати косовски цариници.

Према писању листа, у договору су учествовале и канцеларија ЕУ на Косову, као и амбасаде земаља велике петорке (САД, Енглеска, Немачка, Француска и Италија).

Очекује се да споразум буде данас озваничен на састанку косовског премијера Хашима Тачија са шефом Еулекса, командантом Кфора и другим међународним званичницима, наводи приштински дневник.

Према изворима тог листа, царинска контрола ће бити успостављена на прелазу 31 - Брњак, док ће се прелаз Јариње користити само за саобраћај и на њему ће бити само припадници полиције, док се не створе услови за почетак царинске контроле.

Еулекс је о плановима деловања после 16. септембра обавестио Владу Србије са чиме се званични Београд није сложио и истакао да не може да преузме одговорност за понашање локалних Срба, који су против проширења "такозване државе Косово на север".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 14. сеп 2011, 10:19) - aca [нерегистровани]

kosovo

kosovo je srbija i tako ce i ostati

(уторак, 13. сеп 2011, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

odg. bejrut

dodji ti na kosovo pa da vidis kako se kosovo gradi pa ces da vidis ko je kao bejrut

(уторак, 13. сеп 2011, 16:32) - Mladen Peric [нерегистровани]

Bejrut!

Gledajuci sliku sa Kosova, ovo mi sve vise i vise lici na Bejrut!

(уторак, 13. сеп 2011, 16:30) - sever [нерегистровани]

licemerje

Nema kraja licemerju vlasti. Dogovorili se o carini, a kao ne prihvataju carinike. Da nije tuzno, bilo bi smesno.

(уторак, 13. сеп 2011, 16:28) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Vlada,

Srbije radi mirnim putevima resenje krize na KiM. Sve pohvale utisavanju tenzija, strpljenjem i mirnim diplomatckim radom, prip[adaju sadasnjoj vladi.
Samo diplomatckim putevima se moze resiti problem KiM. Nesmemo da nasedamo na nerazumne poteze Pristine.
Kosovo je Srbija !

(уторак, 13. сеп 2011, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

rezultat

čestitike se upućuju na osnovu rezultata a ne govora tako da bi trebali sačekati drugi deo septembra pre nego "slavimo uspehe" ...

(уторак, 13. сеп 2011, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

tako je

samo mirno i diplomatski. čestitke predsedniku i Vladi